Гуштнут

Гуштнут
3.9
(7)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг яловичини чи баранини
  • 400 г сухого нуту
  • 5 помідорів
  • 1 цибулина
  • сіль, перець, спеції - за смаком

Рецепт приготування:

  1. Нут промийте і замочіть у холодній воді на добу. Після цього він збільшиться в обсязі у 2-3 рази.
  2. Яловичину промийте, обсушіть і наріжте невеликими шматочками. Розігрійте 2 ст.л. рослинної олії в казані або глибокій сковороді з товстим дном, додайте м'ясо і обсмажуйте його на великому вогні, постійно помішуючи, близько 4-5 хвилин до золотистої кольору з усіх боків.
  3. Зробіть неглибокі надрізи на помідорах і залийте їх окропом. Залиште помідори на декілька хвилин.
  4. Додайте до сковороди з м'ясом нут і готуйте, помішуючи, 5 хвилин на середньому вогні після закипання суміші.
  5. Після цього залийте яловичину з нутом окропом так, щоб вода покривала всі інгредієнти. Готуйте близько години на слабкому кипінні, нещільно прикривши кришкою.
  6. Через годину майже уся вода вбереться, але м'ясо з нутом ще не пригорить. Добре все перемішайте.
  7. З помідорів видаліть шкірку, наріжте їх невеликими кубиками.
  8. Додайте їх до казану/сковороди, перемішайте.
  9. Посоліть гуштнут за смаком, додайте перець, паприку і спеції за смаком, перемішайте.
  10. Готуйте ще 15-20 хвилин, періодично помішуючи, на середньому вогні.
  11. Додайте подрібнений ножем або пропущений через часникодавку часник, перемішайте, зніміть з вогню і накрийте кришкою.
  12. Після того, як гуштнут настоїться (близько 10-15 хвилин), розкладіть його по тарілках, прикрасьте кожну порцію кільцями цибулі та подавайте до столу. Смачного!

Цікаві факти:

  • Ріпчасту цибулю бажано порізати кільцями і замаринувати в суміші оцту, цукру і солі за півгодини до готовності страви.