Гуштнут
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг яловичини чи баранини
- 400 г сухого нуту
- 5 помідорів
- 1 цибулина
- сіль, перець, спеції - за смаком
Рецепт приготування:
- Нут промийте і замочіть у холодній воді на добу. Після цього він збільшиться в обсязі у 2-3 рази.
- Яловичину промийте, обсушіть і наріжте невеликими шматочками. Розігрійте 2 ст.л. рослинної олії в казані або глибокій сковороді з товстим дном, додайте м'ясо і обсмажуйте його на великому вогні, постійно помішуючи, близько 4-5 хвилин до золотистої кольору з усіх боків.
- Зробіть неглибокі надрізи на помідорах і залийте їх окропом. Залиште помідори на декілька хвилин.
- Додайте до сковороди з м'ясом нут і готуйте, помішуючи, 5 хвилин на середньому вогні після закипання суміші.
- Після цього залийте яловичину з нутом окропом так, щоб вода покривала всі інгредієнти. Готуйте близько години на слабкому кипінні, нещільно прикривши кришкою.
- Через годину майже уся вода вбереться, але м'ясо з нутом ще не пригорить. Добре все перемішайте.
- З помідорів видаліть шкірку, наріжте їх невеликими кубиками.
- Додайте їх до казану/сковороди, перемішайте.
- Посоліть гуштнут за смаком, додайте перець, паприку і спеції за смаком, перемішайте.
- Готуйте ще 15-20 хвилин, періодично помішуючи, на середньому вогні.
- Додайте подрібнений ножем або пропущений через часникодавку часник, перемішайте, зніміть з вогню і накрийте кришкою.
- Після того, як гуштнут настоїться (близько 10-15 хвилин), розкладіть його по тарілках, прикрасьте кожну порцію кільцями цибулі та подавайте до столу. Смачного!
Цікаві факти:
- Ріпчасту цибулю бажано порізати кільцями і замаринувати в суміші оцту, цукру і солі за півгодини до готовності страви.