Хліб без дріжджів з кефіром

Хліб без дріжджів з кефіром
3.3
(5)
Метод: В духовці
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна
  • 250 мл кефіру + 2 ст.л. для змащення
  • 100 г вершкового масла (або маргарину) + 2 ст.л. для змащення
  • 100 г житнього борошна (або пшеничного)
  • 4 ст.л. цукру
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. розпушувача
  • 1 ч.л. соди
  • пів-ч.л. солі

Рецепт приготування:

  1. Вийміть кефір з холодильника за 15-20 хвилин до приготування тіста та дайте йому трохи прогрітись до кімнатної температури.
  2. Розігрійте піч до 180/200С та змастіть деко рослинною олією.
  3. Просійте пшеничне борошно через сито разом із житнім борошном, содою та розпушувачем, та перемішайте.
  4. Ріжте маленькими кубиками вершкове масло (або маргарин) та ретельно розтирайте його виделкою з цукром. Додайте це до борошна та добре перемішайте, щоб утворилася масляна крупинка. Розтопіть залишки масла на водяній бані та залиште охолонути.
  5. Додайте кефір до суміші з маслом.
  6. Додайте сире яйце в тісто та добре замішайте руками.
  7. Перемістіть тісто на змащене деко та утворіть круглий хлібчик.
  8. Суміш з розтопленим маслом та кефіром змішайте до однорідного кольору. Помажте поверхню та боки хліба отриманою рідиною та зробіть надріз у формі хреста на верхівці хліба.
  9. Поставте деко у розігріту піч та випікайте бездріжджовий хліб близько 45 хвилин, доки не з'явиться золотиста скоринка.
  10. 1-2 рази доставайте деко з печі та змащуйте хліб рештою масла. Вийміть готовий хліб з печі та поставте охолонути на решітку. Подаємо бездріжджовий хліб на стіл у теплому або охолонотому вигляді.