Хліб без дріжджів з кефіром
Кухня
Інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна
- 250 мл кефіру + 2 ст.л. для змащення
- 100 г вершкового масла (або маргарину) + 2 ст.л. для змащення
- 100 г житнього борошна (або пшеничного)
- 4 ст.л. цукру
- 1 яйце
- 1 ст.л. розпушувача
- 1 ч.л. соди
- пів-ч.л. солі
Рецепт приготування:
- Вийміть кефір з холодильника за 15-20 хвилин до приготування тіста та дайте йому трохи прогрітись до кімнатної температури.
- Розігрійте піч до 180/200С та змастіть деко рослинною олією.
- Просійте пшеничне борошно через сито разом із житнім борошном, содою та розпушувачем, та перемішайте.
- Ріжте маленькими кубиками вершкове масло (або маргарин) та ретельно розтирайте його виделкою з цукром. Додайте це до борошна та добре перемішайте, щоб утворилася масляна крупинка. Розтопіть залишки масла на водяній бані та залиште охолонути.
- Додайте кефір до суміші з маслом.
- Додайте сире яйце в тісто та добре замішайте руками.
- Перемістіть тісто на змащене деко та утворіть круглий хлібчик.
- Суміш з розтопленим маслом та кефіром змішайте до однорідного кольору. Помажте поверхню та боки хліба отриманою рідиною та зробіть надріз у формі хреста на верхівці хліба.
- Поставте деко у розігріту піч та випікайте бездріжджовий хліб близько 45 хвилин, доки не з'явиться золотиста скоринка.
- 1-2 рази доставайте деко з печі та змащуйте хліб рештою масла. Вийміть готовий хліб з печі та поставте охолонути на решітку. Подаємо бездріжджовий хліб на стіл у теплому або охолонотому вигляді.