Інгредієнти:
- 400-500 гр шовковиці
- 250-300 гр борошна
- 250 мл кефіру (можна замінити кислим молоком або простоквашею)
- 200 гр цукру
- 2 яйця
- пів-лимона (тільки цедра)
- 1 ч.л. розпушувача
- ванілін - на кінчику ножа
Рецепт приготування:
- Шовковицю скласти в друшляк, добре промити і дати стекті воді. Яйця дістати з холодильника і залишити на 15 хвилин при кімнатній температурі. Зняти з лимона тонкий шар цедри, натерти її на дрібній тертці і залишити в стороні.
- Борошно просіяти через сито разом з ваніліном та розпушувачем в одну миску, ретельно перемішати.
- Духовку розігріти до 180°C, форму для випічки змастити вершковим маслом та присипати борошном.
- Вбити яйця в миску та почати збивати міксером до злегка світлішого кольору на високій швидкості. Поступово додати цукор та збивати ще 3-5 хвилин до його повного розчинення.
- Не перестаючи збивати, налити тонким струмочком кефір, ретельно змішати до однорідної консистенції. Знизити швидкість міксера до мінімальної та додати борошневу суміш, збивати до однорідности.
- Додати до кефірного тіста терту цедру та перемішати. Додати просіяне борошно з ваніліном та розпушувачем, ретельно перемішати до однорідної консистенції.
- Перелити половину тіста в підготовлену форму для випічки, рівномірно розподілити по дну та викласти начинку з шовковиці, ледве присипавши її цукром. Покрити ягоди залишком тіста та відправити в попередньо розігріту до 180°C духовку на 30-35 хвилин.
- Готовий пиріг з шовковицею дістати з духовки, накрити легким рушником та залишити остигати як мінімум на 15 хвилин. Зняти рушник, викласти пиріг на блюдо та прикрасити за своїм смаком.
Цей десерт ідеально підійде до чаю або кави, а також може стати чудовим доповненням до сімейного обіду або святкового застілля. Шовковиця - це багате джерело вітамінів та мінералів, які корисні для здоров'я, а тісто на кефірі виявляється легким та ніжним, тому такий пиріг буде дуже смачним та корисним одночасно.
Також ви можете експериментувати з начинкою для пирога та замінювати шовковицю на інші ягоди або фрукти, такі як яблука, полуницю, вишню або абрикоси. Не бійтеся пробувати щось нове та створюйте свої унікальні рецепти!