Рецепт закритого пирога Балиш з куркою
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для балішу:
- 370 г муки
- 250 мл кефіру
- 50 г сливочного масла
- 1 ч.л. солі без гірки
- 1 ч.л. розпушувача
- Пів чайної ложки цукру
Начинка для балішу:
- 400 г курячого філе
- 120 мл курячого бульону
- 3 середні картоплини
- 2 луковички
- 15 г сливочного масла
- Кілька гілок петрушки та кропу
- Сіль, перець за смаком
- Кмин за смаком
Інструкції:
- Кефір кімнатної температури з'єднати в мисці із сіллю, цукром, розпушувачем і ретельно розмішати. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі до м'якості (не доводити до кипіння) і додати в кефірну суміш, розмішати.
- Поступово підмішати до отриманої маси борошно та замісити однорідне тісто. Накрити його легким вологим рушником і залишити в кімнатній температурі на час приготування начинки Балеша.
- Куряче філе промити, обсушити та порізати дуже маленькими кубиками (зі стороною близько 8 мм). Картоплю очистити і нарізати дрібними кубиками (за розміром курячого філе). Зелень промити і подрібнити, цибулю очистити і порізати.
- З'єднати всі інгредієнти для начинки (крім бульйону та олії) у мисці, посолити, поперчити і додати зіру до смаку, перемішати. Духовку розігріти до 180С, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла.
- Тісто розділити на дві нерівні частини (3:2), велику розкотити в пласт завтовшки близько 5 мм. Укласти розкочений пласт у форму, краї тіста повинні трохи звисати з країв форми. Викласти у форму з тістом начинку, натерти зверху вершкове масло.
- Тісто, що залишилося, розкотити (трохи відщипнути для кришечки), укласти на начинку. З'єднати краї верхнього та нижнього шарів тісту, у середині верхнього шару вирізати невелике коло і з'єднати цей шматочок тіста з раніше відокремленим для кришечки пирога.
- Вимісити залишки тіста і укласти як кришечки на отвір пирога. Надіслати форму в розігріту духову шафу.
- Випікати татарський пиріг Баліш близько півтори години до готовності. Приблизно через 20 хвилин після початку випічки вийняти форму, зняти кришечку і влити в отвір курячий бульйон, повернути шматочок тесту на місце та відправити пиріг допікатися.
- Вийняти готовий пиріг з духовки і змастити поверхню шматочком вершкового масла, залишити його остигати на 10-15 хвилин. Через зазначений час можна нарізати пиріг Балеш порційними шматочками і подавати до столу як основну страву. Смачного!