Яблучний пісочний пиріг з ніжною начинкою та хрусткою скоринкою

Яблучний пісочний пиріг з ніжною начинкою та хрусткою скоринкою
3.6
(9)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 2 жовтка
  • ½ ч.л. соди
  • 3 середні яблука
  • 2 білки
  • 3 ст.л. цукру
  • щіпка солі

Інструкції:

  1. Розділіть жовтки від білків та залиште жовтки на 15 хвилин при кімнатній температурі, а білки зберігайте у холодильнику.
  2. Наріжте вершкове масло невеликими шматочками, розтопіть його на водяній бані до рідкого стану, не доводячи до кипіння.
  3. Розпочніть збивати жовтки міксером, додаючи цукор тонким струмком, й продовжуйте збивати ще декілька хвилин на середній швидкості до повного розчинення цукру.
  4. Не перестаючи збивати, влийте розтоплене вершкове масло та змішуйте до однорідної консистенції.
  5. Просійте борошно разом з розпушувачем через сито, додайте до жовткової маси та повільно змішуйте до однорідного тіста.
  6. Розділіть м'яке пісочне тісто на дві нерівні частини (2:1). Кожну частину скотіть в кулю, оберніть харчовою плівкою і відправте більшу частину в холодильник, а меншу в морозилку.
  7. Нагрійте духовку до 180°С. Очистіть яблука від шкірки та серцевини і наріжте на тонкі кружечки або натріть на крупну терку.
  8. З білків з щіпкою солі збийте стійку піну, поступово додаючи цукор і продовжуйте збивати, доки цукор не розчиниться.
  9. Змастіть форму для запікання маслом. Тонко розкатайте більшу частину тіста і розкладіть в форму, створивши борти висотою близько 3 см. Покладіть на тісто яблука, а зверху - збиті білки.
  10. Натріть меншу частину тіста на крупній терці і рівномірно розподіліть на верхній частині пирога.
  11. Поставте пиріг з яблуками в попередньо розігріту духовку та запікайте близько 30 хвилин, доки верхня частина не зарум'яніється.
  12. Вийміть пиріг з духовки і залиште охолонути протягом декількох хвилин. Поки пиріг з яблуками ще гарячий, начинка залишається м'якою, а коли він остигає, білковий шар стає схожим на безе. Подаємо яблучний пісочний пиріг з чашкою чаю та насолоджуємося!