Розділіть жовтки від білків та залиште жовтки на 15 хвилин при кімнатній температурі, а білки зберігайте у холодильнику.
Наріжте вершкове масло невеликими шматочками, розтопіть його на водяній бані до рідкого стану, не доводячи до кипіння.
Розпочніть збивати жовтки міксером, додаючи цукор тонким струмком, й продовжуйте збивати ще декілька хвилин на середній швидкості до повного розчинення цукру.
Не перестаючи збивати, влийте розтоплене вершкове масло та змішуйте до однорідної консистенції.
Просійте борошно разом з розпушувачем через сито, додайте до жовткової маси та повільно змішуйте до однорідного тіста.
Розділіть м'яке пісочне тісто на дві нерівні частини (2:1). Кожну частину скотіть в кулю, оберніть харчовою плівкою і відправте більшу частину в холодильник, а меншу в морозилку.
Нагрійте духовку до 180°С. Очистіть яблука від шкірки та серцевини і наріжте на тонкі кружечки або натріть на крупну терку.
З білків з щіпкою солі збийте стійку піну, поступово додаючи цукор і продовжуйте збивати, доки цукор не розчиниться.
Змастіть форму для запікання маслом. Тонко розкатайте більшу частину тіста і розкладіть в форму, створивши борти висотою близько 3 см. Покладіть на тісто яблука, а зверху - збиті білки.
Натріть меншу частину тіста на крупній терці і рівномірно розподіліть на верхній частині пирога.
Поставте пиріг з яблуками в попередньо розігріту духовку та запікайте близько 30 хвилин, доки верхня частина не зарум'яніється.
Вийміть пиріг з духовки і залиште охолонути протягом декількох хвилин. Поки пиріг з яблуками ще гарячий, начинка залишається м'якою, а коли він остигає, білковий шар стає схожим на безе. Подаємо яблучний пісочний пиріг з чашкою чаю та насолоджуємося!