Яблучний пісочний пиріг з ніжною начинкою та хрусткою скоринкою
Кухня
Інгредієнти:
- 300 г борошна
- 150 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 2 жовтка
- ½ ч.л. соди
- 3 середні яблука
- 2 білки
- 3 ст.л. цукру
- щіпка солі
Інструкції:
- Розділіть жовтки від білків та залиште жовтки на 15 хвилин при кімнатній температурі, а білки зберігайте у холодильнику.
- Наріжте вершкове масло невеликими шматочками, розтопіть його на водяній бані до рідкого стану, не доводячи до кипіння.
- Розпочніть збивати жовтки міксером, додаючи цукор тонким струмком, й продовжуйте збивати ще декілька хвилин на середній швидкості до повного розчинення цукру.
- Не перестаючи збивати, влийте розтоплене вершкове масло та змішуйте до однорідної консистенції.
- Просійте борошно разом з розпушувачем через сито, додайте до жовткової маси та повільно змішуйте до однорідного тіста.
- Розділіть м'яке пісочне тісто на дві нерівні частини (2:1). Кожну частину скотіть в кулю, оберніть харчовою плівкою і відправте більшу частину в холодильник, а меншу в морозилку.
- Нагрійте духовку до 180°С. Очистіть яблука від шкірки та серцевини і наріжте на тонкі кружечки або натріть на крупну терку.
- З білків з щіпкою солі збийте стійку піну, поступово додаючи цукор і продовжуйте збивати, доки цукор не розчиниться.
- Змастіть форму для запікання маслом. Тонко розкатайте більшу частину тіста і розкладіть в форму, створивши борти висотою близько 3 см. Покладіть на тісто яблука, а зверху - збиті білки.
- Натріть меншу частину тіста на крупній терці і рівномірно розподіліть на верхній частині пирога.
- Поставте пиріг з яблуками в попередньо розігріту духовку та запікайте близько 30 хвилин, доки верхня частина не зарум'яніється.
- Вийміть пиріг з духовки і залиште охолонути протягом декількох хвилин. Поки пиріг з яблуками ще гарячий, начинка залишається м'якою, а коли він остигає, білковий шар стає схожим на безе. Подаємо яблучний пісочний пиріг з чашкою чаю та насолоджуємося!