Листкові пиріжки з куркою та вершково-сирним соусом

Листкові пиріжки з куркою та вершково-сирним соусом
4.9
(8)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,8 л води
  • 1 куряча грудка
  • 0,5 кг листкового тіста
  • 200 мл молока
  • 1 цибуля
  • 120 мл білого сухого вина
  • 100 г консервованої кукурудзи
  • 100 г печериць
  • 70 г пармезану (або будь-якого твердого сиру)
  • 70 г моцарели (або сулугуні)
  • 60 мл вершків 30-35%
  • 1 яйце
  • невеликий пучок петрушки
  • 3 ст.л. коньяку (або лимонного соку)
  • 3 ст.л. вершкового масла
  • 4 зубчики часнику
  • 1-2 ст.л. борошна
  • 1-2 ст.л. кунжуту
  • сіль, молотий чорний перець за смаком
  • приправи за смаком (можна взяти орегано, базилік, м'яту, майоран, шавлію)

Інструкції:

  1. В каструлю налити воду і поставити на вогонь. Промиту та обсушену курячу грудку опустити в киплячу підсолену воду, зняти піну та зменшити вогонь. Варити курячу грудку протягом приблизно 30 хвилин при слабкому кипінні.
  2. Листкове тісто витягнути з холодильника і залишити розморожуватись.
  3. У глибокій сковороді залити молоко (залишити 20 мл), вершки, перемішати і поставити на середній вогонь. Помішуючи, довести рідину до кипіння, додати ложку вершкового масла та розмішати до повного розчинення масла.
  4. Потім просіяти через сито борошно (пошуючи соус), додати сіль та перець за смаком. Готувати вершковий соус на малому вогні протягом 1-2 хвилин, неперервно помішуючи, доки не загустіє.
  5. Зняти соус з вогню, влити 3-4 ст.л. курячого бульйону (в якому варилась грудка) і ретельно розмішати, накрити кришкою. Гриби помити, обсушити та нарізати на невеликі шматочки. Цибулю очистити і нарізати тонкими півкільцями, часник очистити та роздрібнити.
  6. Обидва види сиру нарізати маленькими кубиками однакового розміру, петрушку промити та нарізати ножем. Готову курку вийняти з бульйону та залишити охолоджуватись (бульйон поки що не виливати). Потім відокремити філе від кісток та шкіри, нарізати невеликими шматочками.
  7. На сковороді розігріти ложку вершкового масла та скласти на неї курку з грибами, цибулею та часником. Посипати вміст сковороди приправами та сушеними травами за смаком, перемішати.
  8. Смажити курку з грибами та цибулею на середньому вогні протягом близько 8-10 хвилин, періодично помішуючи все лопаткою. Потім влити вино та перемішати, готувати начинку ще кілька хвилин до випарування рідини.
  9. Розкатати листкове тісто на столі і нарізати на квадрати. В кожен квадрат покласти курячу начинку (без надлишку соусу), посипати пармезаном, моцареллою та кукурудзою. Закрити кожний квадрат, утворивши пірамідку. Змастити кожну пірамідку яйцем і посипати кунжутом.
  10. Поставити пиріжки на деко і запікати в духовці, попередньо розігрітому до 200 градусів, протягом 20-25 хвилин, або до того часу, поки тісто не стане золотистим і хрустким.

Подавати пиріжки гарячими, прикрити їх вершково-сирним соусом і прикрасити свіжою петрушкою. Ці пиріжки з куркою та вершково-сирним соусом - це ідеальна страва для тих, хто любить поєднання солодкого та солоного. Вони можуть бути відмінним варіантом для обіду або вечері, а також для святкового столу. Замість курячого м'яса можна використовувати інші види м'яса, такі як свинина або яловичина, або ж зовсім відмовитися від м'яса і приготувати вегетаріанську версію цієї страви. Насолоджуйтесь цими смачними пиріжками разом з вашою родиною та друзями!