Листкові пиріжки з куркою та вершково-сирним соусом
Кухня
Інгредієнти:
- 0,8 л води
- 1 куряча грудка
- 0,5 кг листкового тіста
- 200 мл молока
- 1 цибуля
- 120 мл білого сухого вина
- 100 г консервованої кукурудзи
- 100 г печериць
- 70 г пармезану (або будь-якого твердого сиру)
- 70 г моцарели (або сулугуні)
- 60 мл вершків 30-35%
- 1 яйце
- невеликий пучок петрушки
- 3 ст.л. коньяку (або лимонного соку)
- 3 ст.л. вершкового масла
- 4 зубчики часнику
- 1-2 ст.л. борошна
- 1-2 ст.л. кунжуту
- сіль, молотий чорний перець за смаком
- приправи за смаком (можна взяти орегано, базилік, м'яту, майоран, шавлію)
Інструкції:
- В каструлю налити воду і поставити на вогонь. Промиту та обсушену курячу грудку опустити в киплячу підсолену воду, зняти піну та зменшити вогонь. Варити курячу грудку протягом приблизно 30 хвилин при слабкому кипінні.
- Листкове тісто витягнути з холодильника і залишити розморожуватись.
- У глибокій сковороді залити молоко (залишити 20 мл), вершки, перемішати і поставити на середній вогонь. Помішуючи, довести рідину до кипіння, додати ложку вершкового масла та розмішати до повного розчинення масла.
- Потім просіяти через сито борошно (пошуючи соус), додати сіль та перець за смаком. Готувати вершковий соус на малому вогні протягом 1-2 хвилин, неперервно помішуючи, доки не загустіє.
- Зняти соус з вогню, влити 3-4 ст.л. курячого бульйону (в якому варилась грудка) і ретельно розмішати, накрити кришкою. Гриби помити, обсушити та нарізати на невеликі шматочки. Цибулю очистити і нарізати тонкими півкільцями, часник очистити та роздрібнити.
- Обидва види сиру нарізати маленькими кубиками однакового розміру, петрушку промити та нарізати ножем. Готову курку вийняти з бульйону та залишити охолоджуватись (бульйон поки що не виливати). Потім відокремити філе від кісток та шкіри, нарізати невеликими шматочками.
- На сковороді розігріти ложку вершкового масла та скласти на неї курку з грибами, цибулею та часником. Посипати вміст сковороди приправами та сушеними травами за смаком, перемішати.
- Смажити курку з грибами та цибулею на середньому вогні протягом близько 8-10 хвилин, періодично помішуючи все лопаткою. Потім влити вино та перемішати, готувати начинку ще кілька хвилин до випарування рідини.
- Розкатати листкове тісто на столі і нарізати на квадрати. В кожен квадрат покласти курячу начинку (без надлишку соусу), посипати пармезаном, моцареллою та кукурудзою. Закрити кожний квадрат, утворивши пірамідку. Змастити кожну пірамідку яйцем і посипати кунжутом.
- Поставити пиріжки на деко і запікати в духовці, попередньо розігрітому до 200 градусів, протягом 20-25 хвилин, або до того часу, поки тісто не стане золотистим і хрустким.
Подавати пиріжки гарячими, прикрити їх вершково-сирним соусом і прикрасити свіжою петрушкою. Ці пиріжки з куркою та вершково-сирним соусом - це ідеальна страва для тих, хто любить поєднання солодкого та солоного. Вони можуть бути відмінним варіантом для обіду або вечері, а також для святкового столу. Замість курячого м'яса можна використовувати інші види м'яса, такі як свинина або яловичина, або ж зовсім відмовитися від м'яса і приготувати вегетаріанську версію цієї страви. Насолоджуйтесь цими смачними пиріжками разом з вашою родиною та друзями!