Осетинський пиріг з картоплею

Осетинський пиріг з картоплею
4.9
(11)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 370 гр борошна
  • 250 мл кефіру
  • 2 ст.л. рослинної олії
  • 15 гр свіжих дріжджів
  • ½ ч.л. солі
  • ½ ч.л. цукру

Для начинки:

  • 7 картоплин
  • 150 гр овечого сиру (можна замінити бринзою)
  • невеликий пучок часнику
  • 1-2 ст.л. сметани (не обов'язково)
  • декілька пір'їн зеленої цибулі
  • сіль, перець за смаком
  • 70-80 гр вершкового масла

Рецепт приготування:

  1. Вийміть кефір з холодильника заздалегідь та залиште його на 15-20 хвилин при кімнатній температурі.
  2. Розім'яти дріжджі виделкою разом з цукром та сіллю, додати кефір тонким струменем, постійно розтираючи дріжджі.
  3. Додайте рослинну олію в кефірну суміш та перемішайте. Просіте борошно через сито та додайте його до кефірної маси, замісіть гладке та еластичне тісто. Переложіть тісто в миску, змащену рослинною олією та посипте зверху борошном. Накрийте миску легким рушником та залиште у теплі (30-35С) на 1,5 години.
  4. Для приготування картопляної начинки для осетинського пирога очистіть картоплю та опустіть її в каструлю з киплячою водою, варіть до м'якості, приблизно 30 хвилин. Потім вилийте воду, добре розтерти картоплю в пюре та додайте сметану.
  5. Натріть сир на крупній терці, промийте зелень та дрібно наріжте, додайте разом з сиром до картопляного пюре та перемішайте. Посоліть та поперчіть начинку за смаком.
  6. Розкатайте тісто на присипаній борошном поверхні, укладіть в центр начинку (приблизно вагою як кусочок тіста).
  7. Накрийте начинку краями тіста, щоб картопляне пюре опинилося всередині "мішечка". Защипте краї тіста та переверніть пиріг догори ногами. Обережно розкатайте його в усіх напрямках, знову переверніть та аккуратно розкатайте.
  8. Розігрійте піч до 180 градусів С, присипте форму для запікання або деко борошном. Переложіть пиріг з картоплею в форму, зробіть в центрі верхнього шару тіста невелике отвір та поставте в піч.
  9. Випікайте осетинський пиріг з картоплею близько 15 хвилин до рум'яності. Тим часом розкатайте другий кусок тіста, укладіть в нього начинку та сформуйте пиріг, розкачуючи його валиком.
  10. Вийміть форму, переложіть пиріг на тарілку, в форму покладіть наступний пиріг та відправте його випікатися до готовності. Гарячий осетинський пиріг змастіть вершковим маслом по всій поверхні.
  11. Осетинський пиріг з картоплею можна подавати до столу як у гарячому, так і в охолодженому вигляді. Цей пиріг стане чудовим доповненням до будь-якого святкового столу або можна подавати його на зустрічі з друзями чи родиною.