Налийте кефір в каструлю і поставте на вогонь. Проваріть його на невеликому вогні до того, як з'явиться сироватка, що відділяється від творожної маси (близько 5 хвилин). Процідіть масу через 3-4 шари марлі, творожок для приготування сиру не знадобиться.
Залиште сироватку з кефіру на 1-2 доби при кімнатній температурі (час залежить від температури повітря, чим тепліше в кімнаті - тим швидше кисне сироватка).
Після цього влийте молоко в каструлю з товстим дном і поставте на вогонь. Після закипання додайте сметану, всипте всю сироватку з кефіру та ретельно змішайте. Готуйте молочно-кефірну суміш близько 5-7 хвилин на невеликому вогні до того, як на поверхні з'явиться шар сиру.
Процідіть зміст каструлі через 3-4 шари марлі, щільно зв'яжіть кінці марлі так, щоб сир опинився в "мішечку". Підвісьте марлевий мішечок з сиром на півгодин, закріпивши його під миску, щоб сироватка стікала туди.
Через півгодини перенесіть мішечок з сиром на пласку тарілку, покладіть на нього тарілку, а зверху поставте гніт вагою 1-1,5 кг. Залиште сир з кефіру в холодильнику на 4-5 годин, не знімаючи гніту. Під час цього бажано якомога частіше зливати сироватку, яка стікає на тарілку.
Зніміть гніт і розв'яжіть марлю, наріжте домашній сир на порційні шматочки та подавайте до столу.