Рецепт салату "Шапка Мономаха"

Рецепт салату "Шапка Мономаха"
5.0
(14)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 300 гр свинини (можна замінити яловичиною)
  • 4 картоплини
  • 1 гранат (зерна для прикраси)
  • 3-4 яйця
  • 1 буряк
  • 120-130 гр твердого сиру
  • 1 морква
  • 70 гр волоських горіхів
  • кілька гілочок петрушки
  • 2-3 зубчики часнику
  • кілька горошин (для прикраси)
  • сіль, перець за смаком
  • майонез 

Рецепт приготування страви:

  1. У двох окремих каструлях закип'ятити воду та посолити. М'ясо промити і обсушити, картоплю очистити від шкірки і скласти у різні каструлі. Варити свинину близько 1,5-2 годин при слабкому кипінні, яловичину - до півтори години (після закипання зняти з поверхні води піну і зменшити вогонь).
  2. Картопля вариться до м'якості приблизно півгодини. Через зазначений час злити картопляний відвар і дати картоплі трохи охолонути. Теплу картоплю натерти на дрібній тертці. Буряк вимити, обсушити і вколоти в кількох місцях голкою. Потім щільно обгорнути фольгою і відправити в розігріту до 180С духову шафу. Запікати буряки в духовці приблизно 1 годину. За бажанням можна відварити його в киплячій підсоленій воді протягом години.
  3. Вийняти запечені буряки з печі, зняти фольгу і залишити охолоджуватись до теплої температури, натерти на дрібній тертці. Яйця опустити в каструлю із холодною водою, поставити на вогонь і довести до кипіння. Після закипання варити яйця 10 хв.
  4. Зняти каструлю з вогню, злити воду і залити варені яйця холодною водою, залишити до охолодження. Злити воду, очистити яйця від шкаралупи та відокремити білки від жовтків. Білок натерти на дрібній тертці, а жовток нарізати ножем невеликими шматочками або скласти в невелику ємність і розтовкти виделкою.
  5. Зварене до готовності м'ясо вийняти з бульйону та залишити до повного охолодження. Моркву очистити і натерти разом із сиром на дрібній тертці, скласти в різні тарілки. Зелень промити, обсушити та дрібно нарізати.
  6. Волоські горіхи очистити від шкаралупи, нарізати невеликими шматочками і трохи обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату. Потім подрібнити горіхи качалкою або блендером до дрібної крихти.
  7. Охолоджене м'ясо порізати смужками або маленькими кубиками. Часник дуже дрібно порізати (можна пропустити через часникодавку). М'ясо, картопля, жовтки, сир, морква та буряк скласти в різні ємності, додати трохи майонезу і перемішати (для в'язкості).
  8. Скласти салат Шапка Мономаху шарами в наступній послідовності на велику плоску тарілку. При цьому кожен новий шар повинен бути трохи меншим у діаметрі, ніж попередній (але не більше, ніж на 1 см).
  9. Викласти половину картопляної маси, посолити і поперчити до смаку, змастити майонезом. Потім викласти бурякову суміш, посолити, змастити майонезом. Посипати часником (залишити половину для іншого шару) і невеликою кількістю волоських горіхів.
  10. Наступним шаром викласти сир (залишити трохи для верхнього шару та прикраси салату Шапка Мономаху), потім подрібнене м'ясо, посолити та поперчити його до смаку, змастити майонезом. Посипати свіжою зеленню (залишити ще половину). Викласти шар жовткової маси, посолити, поперчити та змастити невеликою кількістю майонезу.
  11. Покрити жовтковий шар морквяною масою, посолити, поперчити, змастити майонезом і посипати часником, що залишився. Посипати морквяну масу сиром, що залишився, і невеликою кількістю волоських горіхів.
  12. Помірно покрити весь салат картопляною масою, що залишилася так, щоб не було видно "начинки" салату. 
  13. Сформувати із салату півкулю, а потім форму, яка нагадувала б шапку (акуратно звузити руками верхню частину салату). Щоб картопляна маса не прилипала до рук, можна змочити їх у воді.
  14. Боки і поверхню салату змастити майонезом, білки змішати з тертим сиром, що залишився, і прикрасити нижні шари (поля шапки). Акуратно обсипати нижні шари салату волоськими горіхами.  
  15. Вийняти зерна з гранату, прикрасити ними та горохом поверхню шапки. Накрити готовий салат харчовою плівкою або великою кришкою та прибрати у холодильник.
  16. Салат "Шапка Мономаху" повинен настоятися у холодильнику не менше 8-10 годин (можна більше). Вийняти салат із холодильника, зняти плівку та прикрасити верхівку (наприклад зрізаною фіолетовою цибулею та зернами гранату, як на фото). Можна подавати блюдо до столу. Смачного!