Квашена капуста по-грузинськи

Квашена капуста по-грузинськи
4.7
(15)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 330 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 2 качана білокачанної капусти (всього близько 2,5 кг)
  • 0,5 кг буряка
  • 200 г селери (стебла)
  • 100 г часнику
  • пучок кропу та петрушки (всього 100 г зелені)
  • 1 гострий червоний перець

Маринад для капусти по-грузинськи:

  • 2 л чистої води
  • 500 мл яблучного оцту 5%
  • 150 г цукру
  • 80 г солі
  • 1 ст.л. гороху чорного перцю
  • 2 ч.л. гороху духмяного перцю
  • 2-3 лаврових листа
  • 3 бутончики гвоздики

Рецепт приготування блюда:

  1. Кожен качан капусти розріжте на половинки, а кожну з них розріжте вздовж на 3-4 шматки.
  2. Буряк очистіть від шкірки та поріжте кружечками товщиною близько 0,5 см.
  3. Гострий червоний перець вимийте, видаліть плодоніжку та насіння, поріжте його дрібними кубиками.
  4. Часник очистіть від шкірки. Зелень промийте та обсушіть.
  5. На дно великої емальованої каструлі покладіть третину очищеного часника та зелені. Зверху покладіть декілька стебел селери та кружечків буряка, викладіть половину капусти.
  6. Наступним шаром покладіть до каструлі половину залишеної зелені, часнику, селери та буряку.
  7. Викладіть на овочі решту скибочок капусти, покрийте її залишками буряку, зеленню, часником та стеблами селери. Посипте капусту гострим червоним перцем.
  8. У окремій каструлі приготуйте маринад для квашеної капусти по-грузинськи.
  9. З'єднайте воду, перць горошком, яблучний оцет, лаврові листки, гвоздику, сіль, цукор та поставте на вогонь. Як тільки з'явиться кипіння, зніміть каструлю з вогню та залийте киплячим маринадом капусту з овочами.
  10. Поставте на капусту велику плоску тарілку (діаметр повинен бути на 1-2 см менше діаметру каструлі), а на неї покладіть гніт масою близько 2 кг.
  11. Капуста по-грузинськи маринується 3 дні в кімнатній температурі. Після цього часу можна зняти гніт, перекласти квашену капусту в відповідний за розміром посуд, накрити кришкою та відправити до холодильника.
  12. Подається грузинська капуста до столу як закуска, можна скуштувати відразу після закінчення маринування. Смачного!