Квашена капуста по-грузинськи
Кухня
Інгредієнти:
- 2 качана білокачанної капусти (всього близько 2,5 кг)
- 0,5 кг буряка
- 200 г селери (стебла)
- 100 г часнику
- пучок кропу та петрушки (всього 100 г зелені)
- 1 гострий червоний перець
Маринад для капусти по-грузинськи:
- 2 л чистої води
- 500 мл яблучного оцту 5%
- 150 г цукру
- 80 г солі
- 1 ст.л. гороху чорного перцю
- 2 ч.л. гороху духмяного перцю
- 2-3 лаврових листа
- 3 бутончики гвоздики
Рецепт приготування блюда:
- Кожен качан капусти розріжте на половинки, а кожну з них розріжте вздовж на 3-4 шматки.
- Буряк очистіть від шкірки та поріжте кружечками товщиною близько 0,5 см.
- Гострий червоний перець вимийте, видаліть плодоніжку та насіння, поріжте його дрібними кубиками.
- Часник очистіть від шкірки. Зелень промийте та обсушіть.
- На дно великої емальованої каструлі покладіть третину очищеного часника та зелені. Зверху покладіть декілька стебел селери та кружечків буряка, викладіть половину капусти.
- Наступним шаром покладіть до каструлі половину залишеної зелені, часнику, селери та буряку.
- Викладіть на овочі решту скибочок капусти, покрийте її залишками буряку, зеленню, часником та стеблами селери. Посипте капусту гострим червоним перцем.
- У окремій каструлі приготуйте маринад для квашеної капусти по-грузинськи.
- З'єднайте воду, перць горошком, яблучний оцет, лаврові листки, гвоздику, сіль, цукор та поставте на вогонь. Як тільки з'явиться кипіння, зніміть каструлю з вогню та залийте киплячим маринадом капусту з овочами.
- Поставте на капусту велику плоску тарілку (діаметр повинен бути на 1-2 см менше діаметру каструлі), а на неї покладіть гніт масою близько 2 кг.
- Капуста по-грузинськи маринується 3 дні в кімнатній температурі. Після цього часу можна зняти гніт, перекласти квашену капусту в відповідний за розміром посуд, накрити кришкою та відправити до холодильника.
- Подається грузинська капуста до столу як закуска, можна скуштувати відразу після закінчення маринування. Смачного!