Рецепт: Пиріжки з гарбузом

Рецепт: Пиріжки з гарбузом
3.7
(8)
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для пиріжків із гарбузом:

  • 500 гр борошна
  • 200-250 мл молока
  • 200 гр маргарину
  • 2 ст.л. цукру
  • 10 гр сухих дріжджів
  • пів ч.л. солі

Гарбузова начинка для пиріжків:

  • 1 кг м'якоті гарбуза
  • 100 гр твердого сиру (або 100 гр цукру для солодкого варіанту)
  • гілочка розмарину
  • сіль за смаком
  • + 50 гр сметани і 2 ч.л. цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Почати з приготування тіста для пиріжків із гарбузом. Маргарин розтопити на водяній бані, не доводячи до кипіння, і дати йому охолонути до трохи теплої температури. Потім влити в розтоплений маргарин тепле молоко, додати сіль, цукор, дріжджі та розмішати.
  2. Просіяти через сито борошно і поступово підмішати його до молочно-масляної рідини. Обернути дріжджове тісто харчовою плівкою або целофановим пакетом і відправити в холодильник на 3-4 години.
  3. Через 2 години після відправлення тіста в холодильник можна починати готувати гарбузову начинку для пиріжків. Гарбуз очистити від шкірки та насіння, порізати м'якоть невеликими шматочками. Духовку розігріти до 160/180С і застелити деко пергаментним папером.
  4. Викласти шматочки гарбуза на застелене деко і відправити його в розігріту духову шафу. Запікати гарбуз приблизно півгодини до м'якості. Вийняти деко, перекласти м'якоть у блендер і подрібнити до пюреподібного стану (можна це зробити картоплем'ялкою або м'ясорубкою).
  5. Чебрець промити, обсушити й нашаткувати. Сир натерти на дрібній тертці. З'єднати в каструлі гарбузове пюре, тертий сир, зелень і сіль за смаком, ретельно перемішати. Можна приготувати солодку начинку - просто змішати гарбуз із цукром.
  6. Готове тісто вийняти з холодильника, зняти харчову плівку. Відщипнути від тіста кульку, розкачати її в круглий корж приблизно 0,5-1 см завтовшки і 7 см у діаметрі. У центр кола тіста покласти 1 ст.л. гарбузової начинки, з'єднати і защипати краї тіста, надати пиріжку овальної форми.
  7. Таким чином розділити тісто на шматочки, по черзі розкачати їх, наповнити начинкою і закрити тістом. Сметану кімнатної температури змішати з цукром і залишити на 10 хвилин. Деко змастити олією, викласти на нього гарбузові пиріжки, залишити їх на 15 хвилин у теплому місці.
  8. Тим часом розігріти духовку до 180/200С. Змастити пиріжки, що піднялися, підсолодженою сметаною і відправити в розігріту духову шафу. Випікати пиріжки з гарбузом у духовці приблизно 25-35 хвилин до рум'яності.
  9. Вийняти деко і залишити його на кілька хвилин остигати. За цим рецептом можна смажити пиріжки на сковорідці в рослинній олії (після вистоювання в теплому місці, але без змащування їх сметаною).
  10. Пиріжки з гарбузовою начинкою смачні і в теплому, і в охолодженому вигляді. Смачного!

Експериментуйте зі смаками та начинками. Додавайте свої улюблені спеції, які додадуть пиріжкам особливого шарму. Наприклад, можна додати корицю, імбир, мускатний горіх або навіть куркуму, щоб надати їм особливого смаку та аромату.