Рецепт: Пиріг з картоплею та грибами
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для пирога з картоплею та грибами:
- 300 гр борошна
- 125 гр вершкового масла
- 4 ст.л. сметани 20%
- 2 ч.л. розпушувача
Начинка для пирога з картоплею і грибами:
- 400 гр картоплі
- 250 гр печериць
- 1 яйце
- 50 гр вершкового масла
- кілька пір'їн зеленої цибулі
- кілька гілочок кропу
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Картоплю ретельно вимити і скласти в каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити картоплю до готовності близько півгодини. Масло трохи розтопити на водяній бані або потримати 15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким.
- М'яке масло з'єднати зі сметаною в мисці, ретельно розмішати до однорідного кольору. Борошно просіяти до масляної суміші через сито разом із розпушувачем і сіллю, перемішати.
- Викласти тісто на присипаний борошном стіл і вимішувати близько 5 хвилин руками. Тісто для пирога з картоплею і грибами має вийти м'яким, але не липнути до рук. Обернути його харчовою плівкою і відправити в холодильник на 15-20 хвилин.
- Злити воду з картоплі та залишити її остигати. Гриби ретельно вимити (якщо ви використовуєте не печериці - відваріть їх у киплячій підсоленій воді протягом 20 хвилин) і порізати невеликими шматочками. Кріп і зелену цибулю промити, подрібнити.
- На пательні розігріти 1-2 ст.л. рослинної олії та викласти гриби. Смажити гриби на середньому вогні 8-10 хвилин. Потім додати подрібнений кріп із зеленою цибулею і перемішати. Через кілька хвилин зняти сковорідку з вогню і залишити остигати.
- Картоплю очистити від шкірки та порізати невеликими кубиками. Додати картоплю до грибів у сковороду, додати сіль, перець за смаком і перемішати. Начинка для пирога готова.
- Духовку розігріти до 180/200С, форму для випічки змастити олією. Тісто вийняти з холодильника і розділити на дві нерівні частини (3:2). Більшу частину тіста розкачати й укласти у форму, сформувати бортики. У застелену тістом форму викласти начинку з картоплі з грибами, натерти зверху олію.
- Тісто, що залишилося, розкачати і накрити ним начинку. З'єднати краї верхнього і нижнього шарів тіста, а зверху зробити невеликий хрестоподібний надріз для виходу пари. Яйце злегка збити виделкою з дрібкою солі і змастити ним поверхню пирога, відправити його в розігріту духову шафу.
- Випікати пиріг із картоплею та грибами до готовності приблизно півгодини. Потім вийняти форму і накрити легким рушником на 15 хвилин. Зняти рушник, нарізати пиріг із картоплею та грибами порційними шматочками і подавати його до столу гарячим. Смачного!
Якщо бажаєте, можна експериментувати зі складом начинки, додавши до неї інші овочі, такі як морква чи цибуля, або змінити сорт грибів. Цей рецепт є всього лише основою, яку можна модифікувати на свій смак.