Рецепт плову в духовці

Рецепт плову в духовці
3.6
(7)
Метод: В духовці
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,6 кг будь-якого м'яса (підійде баранина, свиннне або куряче/індичине філе зі стегна)
  • 400 гр рису
  • 2 великі цибулини
  • 2-3 моркви
  • 2 головки часнику (по 8-10 зубчиків у кожній)
  • 2 ст. рослинного масла
  • спеції для плову до смаку - зіра (кумін), барбарис, куркума
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Рис скласти в миску і залити холодною водою так, щоб її рівень був на 2-3 см вище за рівень рису. Промити рис у воді, перебираючи його пальцями та злити воду.
  2. Знову залити рис водою та промити його, злити воду. Провести ту ж операцію з рисом ще 4-5 разів, доки вода не буде прозорою після промивання.
  3. Залишити рис у чистій холодній воді на час приготування решти інгредієнтів для плову в духовці.
  4. М'ясо промити, обсушити та порізати невеликими шматочками.
  5. Якщо ви використовуєте філе курки або індички, його бажано зняти з стегон або ніжок (там м'ясо містить більше жиру і плов вийде смачніше).
  6. Скласти в миску, додати сіль, перець і перемішати.
  7. На сковороді розігріти декілька  ложок рослинної олії і викласти м'ясо, прожарити його на сильному вогні до рум'яності з усіх боків, якнайчастіше помішуючи лопаткою (4-5 хвилин для свининни/яловичини/баранини і 2-3 хвилини для курки/індички).
  8. Перекласти смажене м'ясо у форму для запікання, цибулю очистити і порізати, моркву очистити і натерти на тертці.
  9. На сковороду додати ще 1-2 ложки олії і викласти цибулю, прожарити її до золотистості на слабкому вогні, помішуючи лопаткою.
  10. Додати до смаженої цибулі моркву і перемішати, обсмажувати ще кілька хвилин до м'якості овочів та золотистого кольору моркви.
  11. Злити воду з рису, викласти його у форму для запікання зверху м'яса, покрити рис овочевою засмажкою.
  12. В окремій каструлі закип'ятити близько 0,75 л води, посолити, поперчити її, додати спеції для плову та залити одержаною рідиною м'ясо з рисом та овочами.
  13. Духовку розігріти до 180/200С, з головок часнику зняти 1-2 шари лушпиння, щоб вони були чистими і встромити в плов.
  14. Накрити форму кришкою або листом фольги і відправити в розігріту духову шафу.
  15. Готувати плов у духовці близько години до повного випаровування рідини.
  16. Вийняти форму з духової шафи і залишити на півгодини остигати.
  17. Потім зняти кришку/фольгу, розкласти запечений у духовці плов по тарілках і подавати гарячим до столу. Смачного!

Цей рецепт плову в духовці є досить простим у приготуванні та потребує мінімум зусиль. В результаті ви отримаєте ароматну та смачну страву, яку можна подавати як на святковий стіл, так і на звичайний обід. Крім того, цей рецепт можна змінювати за своїм бажанням, додавати різні інгредієнти та спеції, щоб отримати ще більш насичений смак. Наприклад, додавання кунжуту або сухофруктів до плову зробить його більш насиченим та цікавим. Отже, експериментуйте та насолоджуйтесь чудовим смаком плову в духовці!