Рецепт катлама - татарський рулет з м'ясною начинкою
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для катлами:
- борошно – близько 600 гр
- 250 мл чистої води
- 1 яйце
- дрібка солі
Начинка:
- 600 гр свинячо-яловичого фаршу
- 2 цибулини
- кілька гілочок зелені
- сіль, перець, спеції за смаком
Рецепт приготування страви:
- Цибулю очистити і дуже дрібно порізати, з'єднати в мисці з фаршем, додати подрібнену зелень і перемішати.
- Влити 2-3 ст. бульйону або чистої води, посолити і поперчити начинку до смаку і знову перемішати.
- Борошно (приблизно 550 г) просіяти через сито з сіллю і зробити в центрі заглиблення.
- Вбити в поглиблення яйце і розмішати, знову зробити в центрі виїмку.
- Влити тонкою цівкою в центр борошняної суміші, холодну воду, безперервно підмішуючи з країв борошно.
- Вимісити однорідне туге тісто, як на пельмені (якщо тісто мало туге - поступово додати необхідну кількість борошна). Накрити тісто легким та вологим рушником або серветкою та залишити на 15-20 хвилин.
- Потім розкатати тісто для катлами на присипаній борошном поверхні в тонкий прямокутний пласт, товщиною близько 0,5 см.
- Помірно покрити тісто фаршем з цибулею, залишаючи близько 2 см по краях вільними від начинки.
- Згорнути тісто з фаршем у рулет, добре защипати краї тіста і згорнути рулет по спіралі.
- У пароварці або мантоварці закип'ятити воду, підставку змастити олією і покласти туди катлому з фаршем.
- Готується котлама близько години під кришкою при слабкому кипінні води. Вийняти рулет на тарлку, змастити шматочком вершкового масла по всій поверхні, нарізати на порційні шматочки і подавати до столу зі сметаною. Смачного!
Катлама - це дуже поживна страва, ідеальна для сімейного обіду. Це традиційна страва татарської кухні, але вона стала популярною і серед інших національностей. Можна змінювати начинку в залежності від смаку, додавати більше овочів, замість м'яса використовувати рибу або гриби. Катламу можна готувати не тільки в мантоварці або пароварці, але і в духовці, тоді вона буде отримувати приємну золотисту скоринку. Також, катламу можна заморожувати, і мати готову страву на зберігання.