Рецепт катлама - татарський рулет з м'ясною начинкою

Рецепт катлама - татарський рулет з м'ясною начинкою
5.0
(7)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для катлами:

  • борошно – близько 600 гр
  • 250 мл чистої води
  • 1 яйце
  • дрібка солі

Начинка:

  • 600 гр свинячо-яловичого фаршу
  • 2 цибулини
  • кілька гілочок зелені
  • сіль, перець, спеції за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Цибулю очистити і дуже дрібно порізати, з'єднати в мисці з фаршем, додати подрібнену зелень і перемішати.
  2. Влити 2-3 ст. бульйону або чистої води, посолити і поперчити начинку до смаку і знову перемішати.
  3. Борошно (приблизно 550 г) просіяти через сито з сіллю і зробити в центрі заглиблення.
  4. Вбити в поглиблення яйце і розмішати, знову зробити в центрі виїмку.
  5. Влити тонкою цівкою в центр борошняної суміші,  холодну воду, безперервно підмішуючи з країв борошно.
  6. Вимісити однорідне туге тісто, як на пельмені (якщо тісто мало туге - поступово додати необхідну кількість борошна). Накрити тісто легким та вологим рушником або серветкою та залишити на 15-20 хвилин.
  7. Потім розкатати тісто для катлами на присипаній борошном поверхні в тонкий прямокутний пласт, товщиною близько 0,5 см.
  8. Помірно покрити тісто фаршем з цибулею, залишаючи близько 2 см по краях вільними від начинки.
  9. Згорнути тісто з фаршем у рулет, добре защипати краї тіста і згорнути рулет по спіралі.
  10. У пароварці або мантоварці закип'ятити воду, підставку змастити олією і покласти туди катлому з фаршем.
  11. Готується котлама близько години під кришкою при слабкому кипінні води. Вийняти рулет на тарлку, змастити шматочком вершкового масла по всій поверхні, нарізати на порційні шматочки і подавати до столу зі сметаною. Смачного!

Катлама - це дуже поживна страва, ідеальна для сімейного обіду. Це традиційна страва татарської кухні, але вона стала популярною і серед інших національностей. Можна змінювати начинку в залежності від смаку, додавати більше овочів, замість м'яса використовувати рибу або гриби. Катламу можна готувати не тільки в мантоварці або пароварці, але і в духовці, тоді вона буде отримувати приємну золотисту скоринку. Також, катламу можна заморожувати, і мати готову страву на зберігання.