Рецепт на смачні розтягаї з м’ясом

Рецепт на смачні розтягаї з м’ясом
4.1
(10)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для розтягаїв з м'ясом:

  • 550 гр борошна
  • 2 яйця (+ 1 яйце для змащування)
  • 100 мл молока
  • 100 мл чистої води
  • 80 гр вершкового масла
  • 3 ст. рослинного масла
  • 1 ст. цукру
  • 2,5 ч.л. сухих дріжджів
  • 1/4 ч. л. солі

М'ясна начинка:

  • 700 гр свинини (або свинячо-яловичого фаршу)
  • 300-400 мл будь-якого бульйону
  • 2 цибулини
  • 2 яйця
  • 60 гр вершкового масла
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Приготувати начинку для розтягаїв. Шматок свинини промити і покласти в каструлю з великою кількістю підсоленої води, що кипить.
  2. Варити м'ясо приблизно 2 години до готовності при слабкому кипінні. Потім вийняти свинину з бульйону на тарілку і залишити до охолодження під кришкою.
  3. Цибулю очистити і дуже дрібно нарізати, відварене м'ясо пропустити через м'ясорубку.
  4. На сковороду влити 2-3 ст. олії і поставити на вогонь. У розігрітій олії обсмажити на слабкому вогні до золотистого кольору цибулю (3-4 хвилини).
  5. Потім додати на сковороду сирий фарш або варене м'ясо, перемішати. Смажити м'ясну начинку для розтягаїв на помірному вогні приблизно 10-15 хвилин до готовності фаршу, або 3-5 хвилин з відвареного м'яса.
  6. При цьому якнайчастіше помішувати і розминати лопаткою, в кінці посолити і поперчити. Зняти сковороду з вогню, накрити кришкою та залишити охолоджуватися.
  7. Воду змішати з молоком, підігріти до температури 40С, додати цукор з дріжджами і ретельно розмішати до повного розчинення.
  8. Додати до отриманої рідини ложку борошна і добре перемішати. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин в теплому місці (30-35С).
  9. Близько 400 г борошна просіяти через сито з сіллю, розмішати.
  10. Маргарин або вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння і остудити.
  11. Яйця вбити в окрему миску і збити вилкою або вінчиком, додати розтоплене масло або маргарин, рослинне масло і знову збити.
  12. Влити в центр борошняної суміші яєчно-масляну масу і добре перемішати.
  13. Додати в тісто дріжджову опару, що запінилася, і ще раз перемішати. Поступово всипати борошно, що залишилося, і вимісити однорідне тісто.
  14. Накрити дріжджове тісто легким і вологим рушником, залишити на годину в теплі.
  15. Яйця залити холодною водою та поставити на вогонь. Після закипання трохи зменшити вогонь та варити яйця 10 хвилин до готовності. Зняти каструлю з плити, злити окріп і залити яйця дуже холодною водою, залишити охолоджуватися.
  16. Злити воду, очистити яйця від шкарлупи і порізати маленькими кубиками, змішати з начинкою, посолити і поперчити все до смаку.
  17. Розділити тісто приблизно на 10 однакових частин (по 100 г кожна), розкатати кожну в коло близько 7-10 см діаметром, покласти в центр трохи начинки.
  18. Білок відокремити від жовтка, покласти в різні ємності і трохи збити виделкою.
  19. Обережно з'єднати краї тіста з двох сторін так, щоб центр (начинка) залишився відкритим, попередньо змастивши яєчним білком.
  20. Перекласти розтягаї на деко, змащене олією або застелене пергаментним папером.
  21. Залишити дріжджові пиріжки на 20 хвилин у теплому місці. Через вказаний час відправити духовку до розігрітої духової шафи.
  22. Випікати розтягаї з м'ясом до рум'яності протягом півгодини. При цьому 2-3 рази виймати деко і вливати в центр кожного пиріжка по 2-3 ст. гарячого бульйону.
  23. Вийняти готові ротягаї з духовки і залишити на кілька хвилин остигати.
  24. Готові розтягаї з м'ясом смачні як у гарячому, так і в охолодженому вигляді. Смачного!

Цікавий факт: Розтягаї - це народна українська страва, яка з'явилась ще у ХVІІІ столітті. У різних регіонах України рецепт може відрізнятись, але завжди залишається незмінно смачним та апетитним. Відомо, що слово "розтягай" походить від старовинної української мови та означає "розстібнути", оскільки цей пиріжок має форму, що розкривається.