Рецепт вишневого пая: як приготувати американську класику

Рецепт вишневого пая: як приготувати американську класику
4.9
(15)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для вишневого паю:

  • 300 гр борошна
  • 160 мл рослинної олії
  • 6 ст. чистої води
  • 2 ст. цукру

Вишнева начинка для паю:

  • 0,5 кг свіжих або розморожених вишень (вага без кісточок)
  • 4 ст. крохмалю
  • 150 гр цукру
  • половина лимона
  • 1 яєчний жовток для змащування пирога
  • 30 гр вершкового масла
  • 1 ст. лікеру/рома/віскі/коньяку (на вибір) - не обов'язково
  • дрібка солі

Рецепт приготування страви:

  1. Приготувати тісто для вишневого паю: для цього потрібно охолодити воду в морозилці до температури 0-5С, просіяти через сито в миску борошно із сіллю, цукром та розмішати.
  2. Безперервно розмішуючи борошняну суміш, влити тонкою цівкою рослинне масло.
  3. Помішуючи отриману крихту, влити по ложці воду (вода має бути крижаною).
  4. Вимісити руками однорідне, гладке та еластичне тісто, розділити його на дві нерівні частини (приблизно 1:2).
  5. З обох утворити кулі, щільно обернути їхньою харчовою плівкою і відправити в півгодини-годину в холодильник.
  6. Заморожену вишню необхідно попередньо розморозити та злити від зайвої рідини, свіжі фрукти відокремити від плодоніжок, вимити та очистити від кісточок.
  7. Приготувати вишневу начинку для паю: з'єднати в миску розморожену/очищену вишню, крохмаль, цукор, лимонний сік (вичавити його з половини лимона і процідити через сито), алкоголь і добре перемішати.
  8. Духовку розігріти до 200С, форму для випічки змастити вершковим маслом і присипати борошном.
  9. Вийняти більшу частину тіста з холодильника і розкатати її в тонкий круглий пласт, покласти в змащену вершковим маслом форму, сформувати високі борти.
  10. У кошик із тіста викласти вишневу начинку, посипати її тертим вершковим маслом.
  11. Вийняти меншу частину тіста з холодильника і розкатати його в тонке коло трохи меншого діаметру ніж діаметр форми.
  12. Накрити вишневу начинку розкатаним тістом, з'єднати і защипати краї верхнього та нижнього шарів тіста, зробити кілька надрізів у тісті від країв пирога до його середини (але центр залишити цілим). Можна просто вирізати у центрі будь-яку фігурку (для виходу пари).
  13. Змастити поверхню пирога злегка збитим жовтком і поставити форму в розігріту духову шафу.
  14. Випікати вишневий пай протягом 20 хвилин за вказаної температури.
  15. Потім зменшити 200С до 180С і випікати пиріг з вишневою начинкою ще близько півгодини.
  16. Орієнтуйтеся на свою духовку, пиріг повинен покритися золотистою скоринкою, а начинка добре запектись.
  17. Якщо всередині пай ще не готовий, а згори сильно зарум'янився - його потрібно прикрити фольгою і випікати до готовності.
  18. Вийняти форму та залишити її до повного охолодження.
  19. Подавати пай з вишнею до столу повністю остиглим або теплим. Приємного чаювання!

Цей американський десерт часто прикрашають цукровою пудрою, що додає пирогу ще більше смаку та краси. На вибір можна також додати в начинку пирога інші свіжі фрукти, такі як яблука, сливи чи персики.

Цей рецепт - чудовий спосіб використати сезонні вишні або заморожені ягоди. Вишневий пай підійде для будь-якої вечері вдома, дня народження чи вечірок. Цей десерт простий в приготуванні та прекрасно підійде для тих, хто любить ароматну та соковиту вишню в поєднанні з хрустким та розсипчастим пісочним тістом. Спробуйте цей рецепт наступного разу, коли будете шукати ідею для солодкого десерту на своєму столі!