Рецепт вишневого пая: як приготувати американську класику
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для вишневого паю:
- 300 гр борошна
- 160 мл рослинної олії
- 6 ст. чистої води
- 2 ст. цукру
Вишнева начинка для паю:
- 0,5 кг свіжих або розморожених вишень (вага без кісточок)
- 4 ст. крохмалю
- 150 гр цукру
- половина лимона
- 1 яєчний жовток для змащування пирога
- 30 гр вершкового масла
- 1 ст. лікеру/рома/віскі/коньяку (на вибір) - не обов'язково
- дрібка солі
Рецепт приготування страви:
- Приготувати тісто для вишневого паю: для цього потрібно охолодити воду в морозилці до температури 0-5С, просіяти через сито в миску борошно із сіллю, цукром та розмішати.
- Безперервно розмішуючи борошняну суміш, влити тонкою цівкою рослинне масло.
- Помішуючи отриману крихту, влити по ложці воду (вода має бути крижаною).
- Вимісити руками однорідне, гладке та еластичне тісто, розділити його на дві нерівні частини (приблизно 1:2).
- З обох утворити кулі, щільно обернути їхньою харчовою плівкою і відправити в півгодини-годину в холодильник.
- Заморожену вишню необхідно попередньо розморозити та злити від зайвої рідини, свіжі фрукти відокремити від плодоніжок, вимити та очистити від кісточок.
- Приготувати вишневу начинку для паю: з'єднати в миску розморожену/очищену вишню, крохмаль, цукор, лимонний сік (вичавити його з половини лимона і процідити через сито), алкоголь і добре перемішати.
- Духовку розігріти до 200С, форму для випічки змастити вершковим маслом і присипати борошном.
- Вийняти більшу частину тіста з холодильника і розкатати її в тонкий круглий пласт, покласти в змащену вершковим маслом форму, сформувати високі борти.
- У кошик із тіста викласти вишневу начинку, посипати її тертим вершковим маслом.
- Вийняти меншу частину тіста з холодильника і розкатати його в тонке коло трохи меншого діаметру ніж діаметр форми.
- Накрити вишневу начинку розкатаним тістом, з'єднати і защипати краї верхнього та нижнього шарів тіста, зробити кілька надрізів у тісті від країв пирога до його середини (але центр залишити цілим). Можна просто вирізати у центрі будь-яку фігурку (для виходу пари).
- Змастити поверхню пирога злегка збитим жовтком і поставити форму в розігріту духову шафу.
- Випікати вишневий пай протягом 20 хвилин за вказаної температури.
- Потім зменшити 200С до 180С і випікати пиріг з вишневою начинкою ще близько півгодини.
- Орієнтуйтеся на свою духовку, пиріг повинен покритися золотистою скоринкою, а начинка добре запектись.
- Якщо всередині пай ще не готовий, а згори сильно зарум'янився - його потрібно прикрити фольгою і випікати до готовності.
- Вийняти форму та залишити її до повного охолодження.
- Подавати пай з вишнею до столу повністю остиглим або теплим. Приємного чаювання!
Цей американський десерт часто прикрашають цукровою пудрою, що додає пирогу ще більше смаку та краси. На вибір можна також додати в начинку пирога інші свіжі фрукти, такі як яблука, сливи чи персики.
Цей рецепт - чудовий спосіб використати сезонні вишні або заморожені ягоди. Вишневий пай підійде для будь-якої вечері вдома, дня народження чи вечірок. Цей десерт простий в приготуванні та прекрасно підійде для тих, хто любить ароматну та соковиту вишню в поєднанні з хрустким та розсипчастим пісочним тістом. Спробуйте цей рецепт наступного разу, коли будете шукати ідею для солодкого десерту на своєму столі!