Рецепт на смачний яблучний пиріг за класичним американським рецептом
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для яблучного паю:
- 300 гр борошна
- 150 гр вершкового масла
- 70-80 чистої води
- 1 ст. цукру
- пів-ч.л. солі
Яблучна начинка для паю:
- 1 кг зелених яблук
- 150-200 гр цукру (залежно від сорту яблук)
- 25 гр вершкового масла
- 1,5 ст. крохмалю
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ч. л. лимонного соку
- пів-ч.л. меленого мускатного горіха
- + 2 ст. цукру для прикраси пирога
Рецепт приготування страви:
- Борошно просіяти через сито разом із сіллю та цукром, розмішати.
- Вершкове масло натерти на крупній тертці, додати до просіяної борошняної суміші і розтерти руками в крихту.
- По ложці ввести в маслянисту крихту дуже холодну воду (попередньо потримати кілька хвилин у морозилці) і вимісити пісочне тісто.
- Зібрати тісто в кулю, розділити його на частини 2:1 і щільно обгорнути кожну харчовою плівкою.
- Покласти тісто для паю з яблуками на півгодини до холодильника. Тим часом приготувати яблучну начинку для паю.
- Яблука очистити від шкірки та серцевини, порізати м'якоть невеликими шматочками приблизно однакового розміру.
- Скласти подрібнені яблука в миску, додати цукор, корицю, сік лимонний, мелений мускатний горіх і перемішати. Всипати крохмаль та ще раз перемішати.
- Духовку розігріти до 220С, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла і злегка обсипати борошном.
- Більшу частину тіста вийняти з холодильника, розкатати в тонкий круглий пласт і укласти у форму, краї тіста повинні на 1 см виходити за борти форми.
- Викласти на тісто яблучну начинку, посипати її тертим вершковим маслом, розкатати в коло тісто, що залишилося і накрити ним начинку.
- Щільно з'єднати краї нижнього та верхнього шарів тіста, посередині вирізати будь-яку фігурку невеликого розміру (для виходу пари), можна просто вирізати кружечок.
- Змастити поверхню пирога водою чи молоком і посипати двома ложками цукру, відправити форму розігріту духовку.
- Готувати яблучний пай приблизно 10 хвилин за вказаної температури.
- Потім зменшити температуру до 180С і випікати пиріг до готовності (ще 45 хвилин).
- Вийняти форму з духовки та залишити до повного охолодження.
- Обережно перекласти пай з яблуками на тарілку, прикрасити на свій смак і нарізати шматочками. Приємного чаювання!
Цей пиріг можна подавати гарячим або холодним, з додаванням збитих вершків, ванільного морозива або карамелізованих горіхів. Також можна додати до яблучної начинки волоські горіхи або сухофрукти, щоб додати нових ноток смаку. Крім того, яблучний пиріг можна готувати з різними сортами яблук, що дає можливість варіювати його смак та текстуру.
Яблучний пиріг за класичним американським рецептом - це ідеальний вибір для сімейного застілля, святкового обіду. Він не тільки смачний, але й дуже простий у приготуванні. Спробуйте його самі і ви не пожалкуєте!