Рецепт на смачний яблучний пиріг за класичним американським рецептом

Рецепт на смачний яблучний пиріг за класичним американським рецептом
3.9
(6)
Метод: В духовці
Підійде: Ланч, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для яблучного паю:

  • 300 гр борошна
  • 150 гр вершкового масла
  • 70-80 чистої води 
  • 1 ст. цукру
  • пів-ч.л. солі

Яблучна начинка для паю:

  • 1 кг зелених яблук
  • 150-200 гр цукру (залежно від сорту яблук)
  • 25 гр вершкового масла
  • 1,5 ст. крохмалю
  • 1 ч. л. меленої кориці
  • 1 ч. л. лимонного соку
  • пів-ч.л. меленого мускатного горіха
  • + 2 ст. цукру для прикраси пирога

Рецепт приготування страви:

  1. Борошно просіяти через сито разом із сіллю та цукром, розмішати.
  2. Вершкове масло натерти на крупній тертці, додати до просіяної борошняної суміші і розтерти руками в крихту.
  3. По ложці ввести в маслянисту крихту дуже холодну воду (попередньо потримати кілька хвилин у морозилці) і вимісити пісочне тісто.
  4. Зібрати тісто в кулю, розділити його на частини 2:1 і щільно обгорнути кожну харчовою плівкою.
  5. Покласти тісто для паю з яблуками на півгодини до холодильника. Тим часом приготувати яблучну начинку для паю.
  6. Яблука очистити від шкірки та серцевини, порізати м'якоть невеликими шматочками приблизно однакового розміру.
  7. Скласти подрібнені яблука в миску, додати цукор, корицю, сік лимонний, мелений мускатний горіх і перемішати. Всипати крохмаль та ще раз перемішати.
  8. Духовку розігріти до 220С, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла і злегка обсипати борошном.
  9. Більшу частину тіста вийняти з холодильника, розкатати в тонкий круглий пласт і укласти у форму, краї тіста повинні на 1 см виходити за борти форми.
  10. Викласти на тісто яблучну начинку, посипати її тертим вершковим маслом, розкатати в коло тісто, що залишилося і накрити ним начинку.
  11. Щільно з'єднати краї нижнього та верхнього шарів тіста, посередині вирізати будь-яку фігурку невеликого розміру (для виходу пари), можна просто вирізати кружечок.
  12. Змастити поверхню пирога водою чи молоком і посипати двома ложками цукру, відправити форму розігріту духовку.
  13. Готувати яблучний пай приблизно 10 хвилин за вказаної температури.
  14. Потім зменшити температуру до 180С і випікати пиріг до готовності (ще 45 хвилин).
  15. Вийняти форму з духовки та залишити до повного охолодження.
  16. Обережно перекласти пай з яблуками на тарілку, прикрасити на свій смак і нарізати шматочками. Приємного чаювання!

Цей пиріг можна подавати гарячим або холодним, з додаванням збитих вершків, ванільного морозива або карамелізованих горіхів. Також можна додати до яблучної начинки волоські горіхи або сухофрукти, щоб додати нових ноток смаку. Крім того, яблучний пиріг можна готувати з різними сортами яблук, що дає можливість варіювати його смак та текстуру.

Яблучний пиріг за класичним американським рецептом - це ідеальний вибір для сімейного застілля, святкового обіду. Він не тільки смачний, але й дуже простий у приготуванні. Спробуйте його самі і ви не пожалкуєте!