Рецепт куті з ізюмом на Святвечір
Кухня
Інгредієнти:
- 230 гр цілої пшениці або рису
- 140 гр волоських горіхів (без шкаралупи)
- 100 гр ізюму
- 75-80 гр сушеного маку
- 40-50 гр кураги (не обов'язково)
- мед або цукор - за смаком
Рецепт:
- Промийте пшеницю та залийте 0,5-0,6 л чистої води. Залиште крупу на 8-10 годин при кімнатній температурі. Якщо використовуєте рис, то його не потрібно замочувати.
- Поставте каструлю на вогонь та доведіть воду до кипіння, додайте трохи солі та зменште вогонь. Варіть пшеничну кашу для куті близько 1-1,5 години, доки зерна не стануть м'якими.
- Якщо використовуєте рис, то промийте його, просушіть та всипте в кастрюлю з киплячою водою (0,6-0,7 л). Варіть рисову кашу протягом 30 хвилин, після чого воду не зливайте.
- Роздрібніть волоські горіхи та обсмажте їх на сухій сковороді до появи аромату та золотистого відтінку.
- Залийте мак киплячою водою та залиште на 30-40 хвилин до охолодження. Потім злийте воду та роздрібніть мак.
- Залийте ізюм та курагу гарячою водою і залиште на 10-15 хвилин. Потім злийте воду та поріжте курагу невеликими шматочками.
- Додайте до каші ізюм, курагу, горіхи, мак та мед або цукор за смаком. Добре перемішайте.
- Накрийте каструлю кришкою та залиште на 40-60 хвилин, щоб кутя настоялася. Потім розлийте по тарілкам та подавайте до столу.