Промийте пшеницю та залийте 0,5-0,6 л чистої води. Залиште крупу на 8-10 годин при кімнатній температурі. Якщо використовуєте рис, то його не потрібно замочувати.
Поставте каструлю на вогонь та доведіть воду до кипіння, додайте трохи солі та зменште вогонь. Варіть пшеничну кашу для куті близько 1-1,5 години, доки зерна не стануть м'якими.
Якщо використовуєте рис, то промийте його, просушіть та всипте в кастрюлю з киплячою водою (0,6-0,7 л). Варіть рисову кашу протягом 30 хвилин, після чого воду не зливайте.
Роздрібніть волоські горіхи та обсмажте їх на сухій сковороді до появи аромату та золотистого відтінку.
Залийте мак киплячою водою та залиште на 30-40 хвилин до охолодження. Потім злийте воду та роздрібніть мак.
Залийте ізюм та курагу гарячою водою і залиште на 10-15 хвилин. Потім злийте воду та поріжте курагу невеликими шматочками.
Додайте до каші ізюм, курагу, горіхи, мак та мед або цукор за смаком. Добре перемішайте.
Накрийте каструлю кришкою та залиште на 40-60 хвилин, щоб кутя настоялася. Потім розлийте по тарілкам та подавайте до столу.