Рецепт: Кулеб'яка з капустою

Рецепт: Кулеб'яка з капустою
4.4
(7)
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для кулебяки:

  • 0,5 кг борошна
  • 3 яйця (+ яйце для змащування тіста)
  • 150-200 гр сметани
  • 100 мл рослинної олії
  • 25 гр свіжих дріжджів
  • 20 гр вершкового масла
  • 2 ч.л. цукру
  • 1 ч.л. солі

Капустяна начинка для кулебяки:

  • 3 цибулини
  • 300 гр капусти
  • 100 мл молока
  • 1 яйце
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Почати з приготування дріжджового тіста для кулебяки. Сметану вийняти з холодильника і залишити на 10 хвилин у теплі. Три яйця залишити в кімнатній температурі. Дріжджі з'єднати з цукром і ретельно розтерти виделкою.
  2. До дріжджової суміші додати сметану, сіль і яйця, збити виделкою або вінчиком до однорідності. Просіяти через сито борошно і замісити однорідне тісто, паралельно вливати рослинну олію. За необхідності підмішати ще трохи борошна.
  3. Дріжджове тісто для кулеб'яки з капустою має настоятися в теплі близько півгодини. Потім обім'яти його руками й залишити ще на годину в теплому місці. Тим часом приготувати капустяну начинку для кулебяки.
  4. Цибулю очистити й порізати четвертинками, капусту нашаткувати. На сковорідці розігріти 2-3 ст.л. олії і викласти цибулю. Обсмажувати її кілька хвилин до золотистого кольору і додати подрібнену капусту.
  5. Яйце покласти в каструлю з киплячою водою і варити його 10 хвилин. Капусту обсмажувати разом із цибулею на олії близько 2-3 хвилин, періодично помішуючи. Влити в сковорідку з капустою більшу частину молока і перемішати.
  6. Тушкувати капустяну начинку для пирога приблизно 5 хвилин, помішуючи, на середньому вогні. Ближче до кінця посолити й поперчити капусту за смаком. Зняти сковорідку з вогню, накрити кришкою і залишити на півгодини для охолодження.
  7. Яйце перекласти в холодну воду і залишити на кілька хвилин остигати. Очистити яйце від шкаралупи, порізати маленькими кубиками і перемішати з капустяною начинкою.
  8. Тісто, що підійшло, розділити на дві рівні частини і розкачати кожну в прямокутний пласт. По центру (короткого боку) кожного шматка тіста викласти начинку. Загорнути краї тіста над начинкою, з'єднати їх і прикрасити на свій смак. Деко застелити пергаментним папером і перекласти на нього обидва пироги.
  9. Залишити кулебяки з капустою на 15 хвилин. За цей час розігріти духовку до 180С. Яйце збити з молоком, що залишилося, виделкою до однорідності і змастити отриманою сумішшю поверхню пирогів. Готувати кулебяку з капустою приблизно півгодини до рум'яності.
  10. Вийняти деко й одразу ж змастити поверхню обох пирогів із капустою вершковим маслом. Кулеб'яка з капустою смачна і в гарячому, і в охолодженому вигляді. Смачного!