Кулеб'яка з рибою: неперевершений рецепт
Час приготування:
90 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для кулебяки з рибою:
- 0,5 л кефіру 1-2,5%
- близько 400 гр борошна (опціонально)
- 125 мл чистої води
- 2 яйця (+ яйце для змащення)
- 100 гр вершкового масла (можна замінити маргарином)
- 4 ст.л. цукру
- 50 гр свіжих дріжджів
- 2 ст.л. сметани
- 1 ч.л. солі
Рибна начинка для кулебяки:
- 600-700 гр сьомги
- 2 яйця
- 1 помідор
- 1 цибулина
- 70 гр сухого рису
- кілька гілочок петрушки
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Приготувати дріжджове тісто для кулебяки з рибою. Воду підігріти до теплої температури (близько 35С), з'єднати її з дріжджами, ложкою цукру і ретельно розмішати виделкою до однорідності. Залишити дріжджову опару на 15 хвилин у теплому місці.
- Масло, яйця, сметану і кефір залишити в теплі на 10 хвилин. Потім з'єднати в мисці яйця з цукром, що залишився, сіллю і збити виделкою або вінчиком до однорідності. Додати до яєчної суміші кефір, сметану і ще раз збити. Половину масла розтопити на водяній бані й дати йому охолонути.
- З'єднати кефірну масу з дріжджовою і розмішати. Додати остигле розтоплене масло і знову розмішати. Поступово просіяти 5 ст.л. борошна і вимішати масу до однорідності.
- Залишити опару на півгодини в теплому місці для підйому. Потім додати в опару борошно, що залишилося (його потрібно рівно стільки, щоб тісто можна було взяти руками), вершкове масло і замісити однорідне тісто.
- Змастити миску рослинною олією, укласти туди тісто і накрити його легким рушником. Дріжджове тісто для кулеб'яки має настоятися близько години в теплі, щоб збільшитися вдвічі. Потім обім'яти його руками і залишити ще на 20-30 хвилин.
- Тим часом підготувати рибну начинку для кулебяки. Помідор вимити й порізати маленькими кубиками. Цибулю очистити і порізати дрібними шматочками. Філе сьомги промити, обсушити і порізати невеликими шматочками.
- Рис промити і всипати в каструлю з киплячою підсоленою водою, варити його близько 20 хвилин. Яйця відварити протягом 10 хвилин і перекласти на кілька хвилин у миску з холодною водою. Потім очистити їх від шкаралупи і порізати маленькими кубиками.
- На сковорідці розігріти кілька ложок олії і викласти цибулю з помідором. Смажити овочі приблизно 2-3 хвилини на середньому вогні, помішуючи. Потім додати на сковорідку шматочки риби і тушкувати на середньо-сильному вогні 1 хвилину, помішуючи.
- Зняти сковорідку з плити і накрити кришкою, залишити остигати. Готовий рис відкинути на друшляк і дати стекти воді. Деко застелити промасленим листом пергаментного паперу.
- Тісто розділити на дві рівні частини і розкачати одну з них на деку в шар, товщиною приблизно 1 см. Викласти на тісто рибну начинку, потім варений рис, подрібнені варені яйця і посипати подрібненою петрушкою. Від тіста, що залишилося, відокремити трохи для прикраси (не обов'язково), решту розкачати і накрити начинку.
- З'єднати і защипати краї нижнього і верхнього шару тіста. Прикрасити поверхню пирога фігурками з тіста, що залишилося, і зробити в центрі пирога отвір. Духовку розігріти до 200С, кулебяку залишити на 10-15 хвилин у теплі. Яйце вбити в невелику миску і збити його виделкою, змастити ним поверхню пирога і відправити його в розігріту духову шафу.
- Готується кулеб'яка з рибою приблизно 15-20 хвилин до золотистого кольору. Вийняти деко і залишити пиріг на кілька хвилин для охолодження. Нарізати готову кулеб'яку з рибною начинкою порційними шматочками та подавати до столу. Смачного!
Кулеб'яка є однією з найвідоміших страв російської кухні. Її витончений смак і елегантна подача завжди вражають гостей. Вважається, що назва "кулебяка" походить від слова "кулеб", що означає "крутити" або "повертати". Це пояснюється тим, що тісто кулеб'яки зазвичай обвиває начинку, створюючи обертальний ефект.