Рецепт грецького пирога зі шпинатом та фетою
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг свіжого або 0,5 кг замороженого шпинату
- 10 листів готового тіста Філо (рецепт у рубриці Випічка/Тісто)
- 250 гр фети (можна замінити бринзою або адигейським сиром)
- 2 яйця
- 1 цибулина
- 50 гр вершкового масла
- пучок зеленої цибулі, вагою близько 50 гр
- невеликий пучок петрушки
- 2 зубчики часнику
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Для пирога зі щавлем знадобиться тісто Філо, його можна приготувати заздалегідь в домашніх умовах (рецепт у рубриці Випічка/Тісто) або придбати в магазині.
- Цибулю очистити і нарізати дрібними шматочками, зелену цибулю промити і нашаткувати.
- Часник очистити і дуже дрібно нарізати ножем.
- Свіжий шпинат потрібно промити і обсушити, порізати невеликими шматочками, заморожений розморозити і ретельно віджати від рідини.
- На сковороду влити 3-4 ст. рослинної олії і викласти подрібнену цибулю з часником, просмажити їх на слабкому вогні протягом 2-3 хвилин, помішуючи.
- Потім додати до сковороди подрібнену петрушку, зелену цибулю, перемішати і готувати начинку до м'якості ще кілька хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи.
- Зняти сковороду з вогню, накрити кришкою та залишити до повного остигання.
- У миску протерти через сито сир, додати сире яйце, близько пів-ч.л. солі та розтерти до однорідності.
- Вбити у сирну масу друге яйце і знову розтерти.
- Фету порізати дуже маленькими шматочками, додати в сирну масу і перемішати.
- З'єднати тушкований шпинат, що охолонув, з сирною масою і добре перемішати.
- Духовку розігріти до 180С, приготувати форму для запікання приблизно 25*25 см.
- Укласти у форму листок тіста, змастити його тонким шаром вершкового масла, зверху покласти другий лист тіста і також змастити його маслом.
- Таким чином скласти 5 листів листкового тіста, змащуючи поверхню кожного вершковим маслом.
- Краї тіста мають виходити за борти. Викласти на тісто начинку зі шпинату та фети, накрити її краями тіста, які звисають із бортів форми та змастити їх маслом.
- Почергово накрити верх пирога 5 листами тіста, що залишилися, змащуючи поверхню кожного вершковим маслом.
- Відправити форму в розігріту духовку та випікати грецький пиріг із щавлем до рум'яності близько 35 хвилин.
- Вийняти форму з духовки, накрити її легким рушником та залишити на 15-20 хвилин. Нарізати порційними шматочками пиріг і подавати до столу. Смачного!
Грецька кухня має довгу історію та надзвичайно багату культурну спадщину. Її страви завжди вражали своїм багатством смаку, аромату та колориту. Шпинат - це традиційний продукт грецької кухні, відомий своїми корисними властивостями та неповторним смаком. Фета - це інший невід'ємний компонент грецької кухні, який додає страві пікантності та неповторного смаку.
Під час приготування цього пирога варто звернути увагу на те, що тісто Філо досить хрустке та тонке, тому його необхідно дуже обережно розкладати. Щоб пиріг був ніжним та соковитим, не залишайте начинку на гарячій сковороді дуже довго. І, звичайно ж, не забувайте про правильну температуру духовки, адже вона забезпечує рівномірне запікання страви.