Пасхальне печиво з медом та прянощами
Кухня
Інгредієнти:
- ~650 гр борошна
- 250 гр меду
- 250 гр цукру
- 200 гр маргарину
- 1 яйце
- 50 гр волоських горіхів
- 50 гр кокосової стружки (не обов'язково)
- 2 ст. тертої цедри лимона або апельсина
- 1,5 ст. какао-порошка
- 1 ст. коньяку або рому
- 1 ч. л. розпушувача
- пів-ч.л. меленої кориці
- щіпка кардамону
- дрібка гвоздики
- щіпка анісу - не обов'язково
- щіпка ваніліну
Рецепт приготування страви:
- У невеликій каструлі з'єднати маргарин з медом і цукром, поставити на невеликий вогонь і довести отриману суміш до однорідності, безперервно помішуючи.
- Не доводячи до закипання, зняти каструлю з вогню і накрити кришкою.
- Половину борошна просіяти через сито разом із щіпкою солі, розпушувачем і какао в миску.
- Додати до борошняної суміші терту цедру, всі прянощі та розмішати.
- У невеликій ємності збовтати до однорідності яйце і ввести його в теплу медову масу, збити виделкою або вінчиком.
- Влити в борошняну суміш рідку медову масу і вимішати до однорідності.
- Поступово підмішати борошно, що залишилося, просіюючи його через сито, вимісити туге тісто.
- Щільно обгорнути тісто харчовою плівкою і покласти в холодильник щонайменше на 4 години (краще на 8-10).
- Вийняти готове тісто з холодильника і розкатати тонкий пласт близько 0,5-1 см завтовшки.
- Вирізати з пласта тіста фігурки формами для печива і перекласти вироби на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером.
- Духовку розігріти до 160/180С і поставити туди деко.
- Випікати печиво до готовності приблизно 15 хвилин (час залежить від розміру печива і потужності духовки).
- Вийняти деко, перекласти гаряче печиво на решітку і залишити остигати, на деко викласти наступну партію виробів і відправити випікатися до готовності.
- Готові великодні пряники остудити та прикрасити на свій смак (наприклад білковою глазур'ю, підфарбовуючи її барвниками та кондитерською посипкою). Приємного чаювання!
Цікаві факти:
- Українське пасхальне печиво зазвичай має форму символічних об'єктів, таких як яйця, кролики або квіти.
- Мед, який використовується в цьому рецепті, містить багато корисних речовин та антиоксидантів, які знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інших хронічних захворювань.