Пасхальне печиво з медом та прянощами

Пасхальне печиво з медом та прянощами
4.2
(8)
Метод: В духовці
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • ~650 гр борошна
  • 250 гр меду
  • 250 гр цукру
  • 200 гр маргарину
  • 1 яйце
  • 50 гр волоських горіхів
  • 50 гр кокосової стружки (не обов'язково)
  • 2 ст. тертої цедри лимона або апельсина
  • 1,5 ст. какао-порошка
  • 1 ст. коньяку або рому
  • 1 ч. л. розпушувача
  • пів-ч.л. меленої кориці
  • щіпка кардамону
  • дрібка гвоздики
  • щіпка анісу - не обов'язково
  • щіпка ваніліну

Рецепт приготування страви:

  1. У невеликій каструлі з'єднати маргарин з медом і цукром, поставити на невеликий вогонь і довести отриману суміш до однорідності, безперервно помішуючи.
  2. Не доводячи до закипання, зняти каструлю з вогню і накрити кришкою.
  3. Половину борошна просіяти через сито разом із щіпкою солі, розпушувачем і какао в миску.
  4. Додати до борошняної суміші терту цедру, всі прянощі та розмішати.
  5. У невеликій ємності збовтати до однорідності яйце і ввести його в теплу медову масу, збити виделкою або вінчиком.
  6. Влити в борошняну суміш рідку медову масу і вимішати до однорідності.
  7. Поступово підмішати борошно, що залишилося, просіюючи його через сито, вимісити туге тісто.
  8. Щільно обгорнути тісто харчовою плівкою і покласти в холодильник щонайменше на 4 години (краще на 8-10).
  9. Вийняти готове тісто з холодильника і розкатати тонкий пласт близько 0,5-1 см завтовшки.
  10. Вирізати з пласта тіста фігурки формами для печива і перекласти вироби на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером.
  11. Духовку розігріти до 160/180С і поставити туди деко.
  12. Випікати печиво до готовності приблизно 15 хвилин (час залежить від розміру печива і потужності духовки).
  13. Вийняти деко, перекласти гаряче печиво на решітку і залишити остигати, на деко викласти наступну партію виробів і відправити випікатися до готовності.
  14. Готові великодні пряники остудити та прикрасити на свій смак (наприклад білковою глазур'ю, підфарбовуючи її барвниками та кондитерською посипкою). Приємного чаювання!

Цікаві факти:

  • Українське пасхальне печиво зазвичай має форму символічних об'єктів, таких як яйця, кролики або квіти.
  • Мед, який використовується в цьому рецепті, містить багато корисних речовин та антиоксидантів, які знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інших хронічних захворювань.