Пасхальне печиво з медом та прянощами
                                    Кухня
                
                Інгредієнти:
- ~650 гр борошна
 - 250 гр меду
 - 250 гр цукру
 - 200 гр маргарину
 - 1 яйце
 - 50 гр волоських горіхів
 - 50 гр кокосової стружки (не обов'язково)
 - 2 ст. тертої цедри лимона або апельсина
 - 1,5 ст. какао-порошка
 - 1 ст. коньяку або рому
 - 1 ч. л. розпушувача
 - пів-ч.л. меленої кориці
 - щіпка кардамону
 - дрібка гвоздики
 - щіпка анісу - не обов'язково
 - щіпка ваніліну
 
Рецепт приготування страви:
- У невеликій каструлі з'єднати маргарин з медом і цукром, поставити на невеликий вогонь і довести отриману суміш до однорідності, безперервно помішуючи.
 - Не доводячи до закипання, зняти каструлю з вогню і накрити кришкою.
 - Половину борошна просіяти через сито разом із щіпкою солі, розпушувачем і какао в миску.
 - Додати до борошняної суміші терту цедру, всі прянощі та розмішати.
 - У невеликій ємності збовтати до однорідності яйце і ввести його в теплу медову масу, збити виделкою або вінчиком.
 - Влити в борошняну суміш рідку медову масу і вимішати до однорідності.
 - Поступово підмішати борошно, що залишилося, просіюючи його через сито, вимісити туге тісто.
 - Щільно обгорнути тісто харчовою плівкою і покласти в холодильник щонайменше на 4 години (краще на 8-10).
 - Вийняти готове тісто з холодильника і розкатати тонкий пласт близько 0,5-1 см завтовшки.
 - Вирізати з пласта тіста фігурки формами для печива і перекласти вироби на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером.
 - Духовку розігріти до 160/180С і поставити туди деко.
 - Випікати печиво до готовності приблизно 15 хвилин (час залежить від розміру печива і потужності духовки).
 - Вийняти деко, перекласти гаряче печиво на решітку і залишити остигати, на деко викласти наступну партію виробів і відправити випікатися до готовності.
 - Готові великодні пряники остудити та прикрасити на свій смак (наприклад білковою глазур'ю, підфарбовуючи її барвниками та кондитерською посипкою). Приємного чаювання!
 
Цікаві факти:
- Українське пасхальне печиво зазвичай має форму символічних об'єктів, таких як яйця, кролики або квіти.
 - Мед, який використовується в цьому рецепті, містить багато корисних речовин та антиоксидантів, які знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інших хронічних захворювань.