Рецепт пирогів "Шкільні пиріжки" з густим варенням та цукровою помадкою

Рецепт пирогів "Шкільні пиріжки" з густим варенням та цукровою помадкою
3.3
(10)
Метод: В духовці
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісочна основа для тістечок:

  • 330 гр борошна
  • 200 гр вершкового масла
  • 125 гр цукрової пудри
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1/5 ч. л. солі

Начинка для Шкільних тістечок:

  • 170 гр густого варення або джему (обов'язково з кислинкою)
  • Цукрова помадка для пісочних смужок:
  • 0,5 кг цукру
  • 150 мл чистої води
  • 1 ч. л. лимонного соку

Рецепт приготування страви:

  1. Завчасно приготувати глазур для пісочних тістечок. З'єднати в каструлі цукор із водою і поставити на невеликий вогонь.
  2. Помішуючи, довести сироп до розчинення цукру. Потім довести цукровий сироп до кипіння і проварити протягом 5 хвилин після закипання на невеликому вогні, періодично помішуючи лопаткою.
  3. Потім влити в киплячий сироп лимонний сік і ретельно розмішати. Варити сироп до проби на м'яку кульку не більше 2-3 хвилин, помішуючи ложкою або лопаткою.
  4. Перевірити сироп на м'яку кульку можна таким чином: капнути сиропом у глибоку тарілку з крижаною водою і скачати пальцями з краплі сиропу м'яку кульку, це буде ознакою  готовністі сиропу.
  5. Якщо сироп не скочується в кульку, значить вона ще не готова.
  6. Зняти каструлю з вогню і поставити у велику миску з крижаною водою.
  7. Швидко остудити сироп, безперервно помішуючи його в каструлі (холодну воду в мисці заміняти ще холоднішою в міру нагрівання).
  8. Теплий сироп (40-50С) збивати міксером з насадками у вигляді гаків або дуже швидко збивати лопаткою до отримання густої маси, яка не липне до рук.
  9. Перекласти отриману помадку на стіл або тарілку і накрити серветкою, залишити на кілька годин при кімнатній температурі.
  10. Потім накрити масу глибокою мискою і залишити на добу. Через зазначений час можна використовувати глазур для приготування Шкільних тістечок або щільно обернути харчовою плівкою та прибрати в холодильник (зберігати можна місяць).
  11. Приготувати пісочне тісто для тістечок. Вершкове масло порізати на шматочки і залишити на 20-30 хвилин при  кімнатній температурі.
  12. Яйце вийняти з холодильника і залишити на цей час при кімнатній температурі. Борошно просіяти через сито разом із сіллю та розпушувачем, розмішати.
  13. Підтале масло збити міксером до пишності.
  14. Не перестаючи збивати масло, всипати тонкою цівкою цукрову пудру і збивати ще пару хвилин на високих обертах до її повного розчинення.
  15. Вбити в масляний крем сире яйце і збивати до однорідності.
  16. Поступово підмішати до отриманої маси просіяну борошняну суміш і вимісити однорідне тісто, що не липне до рук.
  17. Розділити пісочне тісто на дві рівні частини, щільно обгорнути кожну з них харчовою плівкою та прибрати у морозилку на 20 хвилин.
  18. Через вказаний час перекласти одну частину тіста в холодильник, а іншу вийняти на стіл. Деко застелити пергаментним папером, духовку розігріти до 200С.
  19. Викласти половину тіста на деко і розкатати в прямокутний пласт зі сторонами 20*25 см. Поставити деко в розігріту духовку.
  20. Випікати пісочний корж до легкої рум'яності протягом 10-15 хвилин. Вийняти деко і перекласти корж на решітку. На деку розкатати другу половину тіста в такий же за розміром пласт і спекти його до готовності при тій же температурі.
  21. Гарячий корж рівномірно змастити джемом, повидлом або густим варенням і накрити другим коржем. Повністю остиглий пиріг покрити помадкою (підігріти її на водяній бані, помішуючи, до консистенції густої сметани, але не нагріваючи вище 50С) і знову залишити остигати.
  22. Нарізати пісочний пиріг із повидлом порційними шматочками у вигляді смужок.
  23. Подавати Шкільні тістечка бажано відразу після приготування. Приємного чаювання!

"Шкільні пиріжки" готові! Подаємо на стіл та насолоджуємось неповторним смаком.

Цікаво, що "Шкільні пиріжки" були розроблені у 1940-х роках в СРСР для харчування школярів. Свою назву вони отримали через зовнішній вигляд - полосками, схожими на нашивки на шкільній формі. Сьогодні ці пиріжки є одним з найулюбленіших солодощів в багатьох країнах світу.