Рецепт пирогів "Шкільні пиріжки" з густим варенням та цукровою помадкою
Кухня
Інгредієнти:
Пісочна основа для тістечок:
- 330 гр борошна
- 200 гр вершкового масла
- 125 гр цукрової пудри
- 1 яйце
- 1 ч. л. розпушувача
- 1/5 ч. л. солі
Начинка для Шкільних тістечок:
- 170 гр густого варення або джему (обов'язково з кислинкою)
- Цукрова помадка для пісочних смужок:
- 0,5 кг цукру
- 150 мл чистої води
- 1 ч. л. лимонного соку
Рецепт приготування страви:
- Завчасно приготувати глазур для пісочних тістечок. З'єднати в каструлі цукор із водою і поставити на невеликий вогонь.
- Помішуючи, довести сироп до розчинення цукру. Потім довести цукровий сироп до кипіння і проварити протягом 5 хвилин після закипання на невеликому вогні, періодично помішуючи лопаткою.
- Потім влити в киплячий сироп лимонний сік і ретельно розмішати. Варити сироп до проби на м'яку кульку не більше 2-3 хвилин, помішуючи ложкою або лопаткою.
- Перевірити сироп на м'яку кульку можна таким чином: капнути сиропом у глибоку тарілку з крижаною водою і скачати пальцями з краплі сиропу м'яку кульку, це буде ознакою готовністі сиропу.
- Якщо сироп не скочується в кульку, значить вона ще не готова.
- Зняти каструлю з вогню і поставити у велику миску з крижаною водою.
- Швидко остудити сироп, безперервно помішуючи його в каструлі (холодну воду в мисці заміняти ще холоднішою в міру нагрівання).
- Теплий сироп (40-50С) збивати міксером з насадками у вигляді гаків або дуже швидко збивати лопаткою до отримання густої маси, яка не липне до рук.
- Перекласти отриману помадку на стіл або тарілку і накрити серветкою, залишити на кілька годин при кімнатній температурі.
- Потім накрити масу глибокою мискою і залишити на добу. Через зазначений час можна використовувати глазур для приготування Шкільних тістечок або щільно обернути харчовою плівкою та прибрати в холодильник (зберігати можна місяць).
- Приготувати пісочне тісто для тістечок. Вершкове масло порізати на шматочки і залишити на 20-30 хвилин при кімнатній температурі.
- Яйце вийняти з холодильника і залишити на цей час при кімнатній температурі. Борошно просіяти через сито разом із сіллю та розпушувачем, розмішати.
- Підтале масло збити міксером до пишності.
- Не перестаючи збивати масло, всипати тонкою цівкою цукрову пудру і збивати ще пару хвилин на високих обертах до її повного розчинення.
- Вбити в масляний крем сире яйце і збивати до однорідності.
- Поступово підмішати до отриманої маси просіяну борошняну суміш і вимісити однорідне тісто, що не липне до рук.
- Розділити пісочне тісто на дві рівні частини, щільно обгорнути кожну з них харчовою плівкою та прибрати у морозилку на 20 хвилин.
- Через вказаний час перекласти одну частину тіста в холодильник, а іншу вийняти на стіл. Деко застелити пергаментним папером, духовку розігріти до 200С.
- Викласти половину тіста на деко і розкатати в прямокутний пласт зі сторонами 20*25 см. Поставити деко в розігріту духовку.
- Випікати пісочний корж до легкої рум'яності протягом 10-15 хвилин. Вийняти деко і перекласти корж на решітку. На деку розкатати другу половину тіста в такий же за розміром пласт і спекти його до готовності при тій же температурі.
- Гарячий корж рівномірно змастити джемом, повидлом або густим варенням і накрити другим коржем. Повністю остиглий пиріг покрити помадкою (підігріти її на водяній бані, помішуючи, до консистенції густої сметани, але не нагріваючи вище 50С) і знову залишити остигати.
- Нарізати пісочний пиріг із повидлом порційними шматочками у вигляді смужок.
- Подавати Шкільні тістечка бажано відразу після приготування. Приємного чаювання!
"Шкільні пиріжки" готові! Подаємо на стіл та насолоджуємось неповторним смаком.
Цікаво, що "Шкільні пиріжки" були розроблені у 1940-х роках в СРСР для харчування школярів. Свою назву вони отримали через зовнішній вигляд - полосками, схожими на нашивки на шкільній формі. Сьогодні ці пиріжки є одним з найулюбленіших солодощів в багатьох країнах світу.