Рецепт Дрезденського штолена
Кухня
Інгредієнти:
- 450 гр борошна
- 5 яєць (тільки жовтки)
- 150 гр родзинок
- 125 мл молока
- 120 гр вершкового масла (+ 100 гр для просочення)
- 100 гр мигдалю (можна замінити іншими горіхами)
- 100 гр цукатів
- 100 гр цукрової пудри
- 1 невеликий лимон (цедра)
- 3 ст. цукру
- 2 ст. рому (можна замінити коньяком, лікером або віскі)
- 7 гр сухих дріжджів
- 5 гр ванільного цукру
- пів-ч.л. солі
- 1/3 ч. л. меленої кориці
- 1/5 ч. л. меленого мускатного горіха
Рецепт приготування страви:
- Родзинки промити в теплій воді і скласти в невелику ємність, додати алкоголь і перемішати. Залишити родзинки на 8-12 годин у холодильнику для просочення алкоголем (мінімум на 4 години).
- Молоко підігріти до теплої температури (35-40С), додати дріжджі, цукор і ретельно розмішати до повного розчинення. Всипати 5 столових ложок борошна і вимішати масу до однорідності, накрити легким рушником і залишити на півгодини в теплому місці до утворення пінної "шапочки".
- Тим часом розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі вершкове масло, не доводячи до кипіння. Зняти ємність з водяної бані та залишити остигати. Лимон вимити, витерти насухо і зняти тонкий шар цедри, натерти її на дрібній тертці.
- Горіхи очистити від шкірки або шкаралупи (мигдаль потрібно залити окропом на кілька секунд, потім злити його та очистити горіхи від шкірки), порізати дрібними шматочками та обсмажити на сухій сковороді до золотистого відтінку.
- З'єднати дріжджову опару, що підійшла, з жовтками (заздалегідь відокремити їх від білків і залишити на 10-15 хвилин в кімнатній температурі), розтопленим вершковим маслом, сіллю, ванільним цукром і перемішати. Поступово ввести в отриману опару борошно, просіюючи його через сито, і вимісити однорідне, м'яке тісто.
- З'єднати дріжджове тісто з тертою цедрою, родзинками (ром не зливати), цукатами, горіхами, корицею, меленим мускатним горіхом і вимішати руками. Накрити миску з тістом легким рушником і залишити на 2 години в теплі (30-35С).
- Потім трохи обім'яти тісто руками, сформувати овал і перекласти його на лист, застелений пергаментним папером. Зробити вздовж всього кексу розріз і накрити легким рушником, залишити в теплі на півгодини. Через зазначений час відправити лист у розігріту до 200С духову шафу.
- Випікати дрезденський штоллен близько 30-40 хвилин до рум'яної скоринки. Тим часом розтопити в мікрохвильовій печі або на водяній бані 100 гр вершкового масла, не доводячи до кипіння. Вийняти лист з духовки і рівномірно змастити весь кекс розтопленим маслом.
- Обсипати різдвяний кекс Штолен половиною цукрової пудри, обгорнути щільно фольгою і залишити в кімнатній температурі на добу. Потім прибрати кекс у холодильник і залишити там мінімум на 5-7 днів.
- Вийняти готовий кекс, що настоявся, зняти фольгу і обсипати його цукровою пудрою. Нарізати дрезденський штолен порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!