Рецепт домашнього зельцу зі свинячої голови
Кухня
Інгредієнти:
- 1 свиняча голова, близько 5 кг
- 3 цибулі
- 2 моркви
- 1 корінь петрушки
- 5 зубчиків часнику
- 5-6 лаврових листів
- 5 горошин духмяного перцю
- 5 горошин чорного перцю
- сіль за смаком
Рецепт приготування:
- Свинячу голову ретельно вимити та розрубати на 4 частини, видалити очі, мозок та щелепи із зубами. Зняти шкіру, обпалити її над вогнем (але не перепалити), очистити ножем під струмом води і добре промити.
- Залити свинячу голову багатою кількістю холодної води та поставити на вогонь. Після закипання зняти піну з поверхні бульйону, додати трохи солі та розмішати. Готувати свинячу голову приблизно 40 хвилин при слабкому кипінні. При утворенні піни на поверхні - знімати її.
- Після вказаного часу посолити за смаком, додати горошини перцю, лаврові листки. Цибулю очистити та розрізати навпіл. Часник очистити та розрізати кожний зубчик на 2 частини. Моркву з коренем петрушки очистити.
- Додати очищені та нарізані овочі (цибулю, моркву, петрушку, часник) в каструлю з киплячим бульйоном та свинячою головою.
- Як тільки м'ясо почне добре відділятися від кісток (приблизно через півтори-дві години), зняти каструлю з вогню та вийняти з неї голову. Розділити м'ясо від кісток та порізати на невеликі шматочки. Бульйон та варені овочі для приготування зельцу більше не потрібні.
- М'ясо та шкіру нарізати на невеликі шматочки, скласти в сито, попередньо застеливши його двома шарами марлі. Поставити зверху плоску тарілку, а на неї поставити гніт приблизно 1,5-2 кг. Закріпити сито з м'ясом над великою мискою, щоб до неї стікала рідина і відправити все в холодильник.
- Домашній зельцу буде готовий до вживання приблизно через 10-12 годин. Достати миску з ситом та м'ясом з холодильника, зняти гніт, тарілку, перевернути зельц на тарілку та зняти з нього марлю. Нарізати готовий зельц порційними шматочками, прикрасити на свій смак та подавати до столу. Смачного!