Рецепт домашнього вина з терену
Кухня
Інгредієнти:
- 2,5 кг терену
- 1,5 кг цукру
- 1 л чистої води
- 100 г свіжого винограду або ізюму
Рецепт:
- В каструлю влити воду, додати цукор та розмішати. Поставити на вогонь та довести до кипіння. Після закіпання зменшити вогонь, зняти піну з поверхні сиропу та варити, поки не перестане утворюватися піна на поверхні. Зняти з вогню та залишити охолоджуватися до теплої температури.
- Ягоди терена промити під струменем теплої води та скласти в каструлю. Залити терен окропом так, щоб лише покрити його. Поставити на вогонь та довести до кипіння, зменшити вогонь до помірного. Варити ягоди при слабкому кипінні близько 7-8 хвилин.
- Велику пляшку ретельно вимити з содою та обдати окропом.
- Коли шкірка ягід почне лопатися, перелити вміст каструлі в чисту пляшку, додати третину звареного сиропу та розмішати. Виноград (як і ізюм) не мити, а тільки обтерти сухою серветкою або тряпкою, додати до пляшки та знову розмішати. Надіти на горловину пляшки гумову рукавичку, попередньо проколивши один палець голкою.
- Залишити домашнє вино з терна в теплому темному місці на тиждень. Потім зняти рукавичку, влити залишок сиропу, розмішати та знову надіти на пляшку проколоту в одному пальці рукавичку. Залишити вино бродити на 3-4 тижні в теплому темному місці.
- Коли процес бродіння підійде до кінця (рукавичка стане м'якою, а на дні пляшки утвориться осад), обережно злити напій в чистий посуд так, щоб не задіти осад. Пляшку для бродіння ретельно вимити, влити в неї молоде вино та надіти нову рукавичку (проколити її голкою).
- Залишити теренове вино ще на тиждень в теплі. Після зазначеного часу зняти рукавичку та процідити напій через 3 шари марлі, розлити по скляних пляшках та закупорити їх пробками. Вино з терена можна подавати до столу через 1-2 місяці після приготування.