Рецепт домашнього вірменського лаваша
Кухня
Інгредієнти:
- 350 гр борошна
- 150 мл чистої води
- 2 ст.л. будь-якої рослинної олії
- дрібка солі (близько 1/3 ч.л.)
Рецепт приготування страви:
- Воду підігріти до гарячої температури, але не до кипіння. Влити рослинну олію, додати сіль і розмішати. Борошно просіяти в миску, у центрі зробити заглиблення і влити туди половину гарячої суміші.
- Вмішати рідку суміш всередину, у центрі знову зробити заглиблення і влити рідину, що залишилася. Перемішати масу до однорідності, викласти тісто на присипаний борошном стіл. Вимішувати руками тісто для вірменського лаваша близько 3-4 хвилин.
- Обернути тісто харчовою плівкою і залишити на 15 хвилин за кімнатної температури. Потім нарізати його на рівні шматочки (10-12 штук). Кожен шматочок приплюснути, сформувати невеликий коржик і обваляти в борошні.
- Розкачати кожен коржик у тонкий круглий пласт близько 1-2 мм завтовшки. Можна взяти розкачане тісто на руки й обережно розтягнути лаваш руками в сторони. Сковороду поставити на вогонь і, нічим не змащуючи, розігріти її.
- На розпечену сковороду покласти аркуш тіста для лаваша і розподілити його рівномірно по всьому дну. Випікати домашній лаваш близько півхвилини з кожного боку до рум'яності.
- Таким чином приготувати лаваші з тіста, що залишилося. Готові вірменські лаваші складати стопкою і тримати їх під мокрим рушником. Важливо, щоб готові лаваші були під вологим рушником, тоді вони будуть м'якими, а не ламкими. Замість цього можна бризкати кожен лаваш після приготування чистою водою.
- Подавати готові лаваші до столу теплими або остиглими, можна використовувати їх для приготування різних страв, закусок, рулетів і десертів. Смачного!
Домашній лаваш має багато переваг. Він не містить консервантів і штучних добавок, які часто зустрічаються в магазинних виробах. Крім того, готувати лаваш удома може бути набагато дешевше, ніж купувати його в магазині.