Рецепт: Вівсяний пиріг із яблуками
Кухня
Інгредієнти:
- 4 великих яблука
- 300 мл чистої води
- 170 мл цукру
- 150 гр вівсяних пластівців
- 150 гр борошна
- 2 яйця
- 130 гр вершкового масла
- 100 гр меду
- 1 невеликий лимон (цедра)
- 1,5 ч.л. розпушувача
- 1 ч.л. кориці
- пів ч.л. соди
- 1/4 ч.л. кориці
- 2 бутончики гвоздики
- дрібка солі (близько 1/4 ч.л.)
- щіпка ваніліну
Рецепт приготування страви:
- Вівсяні пластівці всипати в миску, додати вершкове масло (порізати його на дрібні шматочки), цукор, мед і перемішати. Влити 300 мл щойно закипілої води і ретельно перемішати. Залишити вівсяну масу остигати до трохи теплої температури (близько 20 хвилин).
- Бутончики гвоздики потовкти на крихту, в окрему миску просіяти через сито гвоздику, борошно, розпушувач, соду, корицю, мускатний горіх, ванілін, сіль і розмішати все до однорідного кольору.
- З лимона зняти цедру (бажано без білої частини) і натерти її на дрібній тертці. У вівсяне тісто додати сирі яйця, терту цедру і ретельно вимісити до однорідності. Розігріти духовку до 180С, форму для випічки застелити пергаметним папером або змастити вершковим маслом.
- Поступово підмішати до вівсяного тіста борошняну суміш (за бажанням можна її просіяти в кашу через сито) і перемішати. Яблука ретельно вимити та розрізати на дві частини кожне, очистити від насіння та шкірки.
- Нарізати м'якоть невеликими кубиками і викласти рівномірно по всьому дну форми для випічки. Залити яблука вівсяним тістом і відправити в розігріту духову шафу. Випікати вівсяний пиріг із яблуками приблизно 20 хвилин.
- Потім вийняти форму, зменшити температуру до 160С, випікати пиріг ще півгодини до рум'яності. Вийняти форму і залишити її на 5 хвилин остигати. Після цього накрити форму блюдом і перевернути на нього пиріг так, щоб яблука опинилися вгорі.
- Нарізати вівсяний пиріг порційними шматочками і подавати до столу як десерт. Смачного!
Вівсяні пироги - це корисна та смачна альтернатива звичайним десертам. Овес містить багато клітковини та білка, які допомагають контролювати рівень цукру в крові та знижувати ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, овес має високу харчову цінність і може задовольнити голодний шлунок надовго.