Пісочний пиріг з шовковицею
Кухня
Інгредієнти:
Пісочне тісто для пирога:
- близько 300 гр борошна
- 3 яйця
- 150 гр цукру
- 130 гр маргарину або вершкового масла
- 1 ст.л. молока
- 1/3 ч.л. солі
Начинка для пирога:
- 500 гр шовковиці
- 50 гр вершкового масла
- 2 ст.л. меду
Рецепт приготування:
- Збити яйця міксером до однорідності. Поступово додавати цукор тонким струменем, продовжуючи збивати ще 5 хвилин на високій швидкості.
- Додати розтоплений маргарин та молоко при кімнатній температурі до маси з яєць і перемішувати до однорідної консистенції.
- Додати сіль, просіяти борошно через сито та замісити м'яке, пружне тісто, яке не прилипає до рук. Може знадобитися додаткова кількість борошна.
- Огорнути третину тіста харчовою плівкою та поставити в холодильник. Рівномірно розкласти решту 2/3 тіста по формі для випічки, сформувати бортики приблизно 2-3 см, накрити також харчовою плівкою та поставити в холодильник.
- Шовковицю ретельно промити, дати повністю висохнути, скласти в каструлю та додати вершкове масло з медом. Поставити каструлю на середній вогонь і, помішуючи, довести начинку до кипіння.
- Проварити шовковицю при слабкому кипінні, помішуючи ложкою, протягом кількох хвилин до легкого загустіння, щоб випарувалась зайва волога. Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою та залишити охолоджуватися.
- Решту тіста розкатати на тонкі смужки. Розігріти духовку до 200 градусів, перелити начинку на підготовлене тісто в формі та прикрасити пиріг решіткою з смужок тіста. Поставити форму в розігріту духовку.
- Через 10 хвилин зменшити температуру до 140/160 градусів і пекти пиріг з шовковицею ще півгодини. Вийняти форму з духовки та залишити пиріг охолоджуватися принаймні півгодини.
- Викласти пиріг на піднос за допомогою лопатки та дати йому повністю охолонути. Подавати пісочний пиріг з шовковицею до чаю.
Цей пиріг - ідеальна страва для теплих літніх вечорів. Він легко готується та має приємний свіжий аромат. Для того, щоб додати більше насолоди, можна додати трохи вершкового крему або морозива. Також, для тих, хто любить експериментувати зі смаками, можна додати до начинки деякі інші фрукти, такі як яблука або ківі. Загалом, цей пиріг - прекрасний варіант для будь-якої вечері з друзями чи родиною.