Калину відібрати від гілок, перебрати та ретельно промити.
У великій каструлі довести воду до кипіння та додати чисті ягоди. Проварити їх протягом 2-3 хвилин.
Злити воду та подрібнити калину блендером до однорідного пюре (можна використати м'ясорубку).
Протерти отримане пюре через сито (не обов'язково), повернути просіяне пюре в каструлю та поставити на вогонь.
Додати цукор, чисту воду, ретельно перемішати та довести масу до кипіння.
Готувати джем з калини приблизно 45-55 хвилин до згущення, періодично помішуючи.
Поки джем готується, простерилізуйте банки на пару, в духовці або мікрохвильовці, а кришки прокип'ятити протягом 8-10 хвилин.
Розкласти гарячий джем по банках, закатати їх кришками та перевернути догори дном. Замотати рушником та залишити охолонути протягом 5-6 годин.
Після повного охолодження джем з калини можна зберігати в прохолодному місці, захищеному від сонячних променів. Домашній джем з калини зберігається протягом 1 року.