400 гр борошна (можна використовувати цільнозернове)
4 яйця
пів ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
Для приготування листів лазаньї потрібно використовувати яйця кімнатної температури. Тому їх потрібно заздалегідь вийняти з холодильника і залишити на 10-15 хвилин.
На стіл просіяти через сито борошно разом із сіллю, злегка розмішати і зробити в центрі заглиблення. Вбити в нього яйце і вмісити його в борошно. Знову зробити заглиблення, вбити друге яйце і вимішати до однорідності.
Таким чином додати в тісто третє і четверте яйце, вимішати його руками на присипаній борошном поверхні. Якщо тісто сильно кришиться, можна влити в середину 1-2 ст.л. чистої теплої води. Продовжувати вимішувати тісто доти, доки не утвориться однорідна і приємна на дотик куля.
Потім обернути тісто харчовою плівкою і відправити в холодильник. Тісто для листів лазаньї має настоятися близько 1 години в холодильнику. Потім вийняти його, тонко розкатати і розрізати пласт тіста на рівні прямокутники (19*14 см або 10*15 см) або квадрати спеціальним ножем для піци (або звичайним ножем).
Домашні листи для лазаньї можна використати одразу після приготування. Можна викласти їх на деко (злегка присипане борошном) і залишити їх сушитися на 1-2 доби. Потім скласти в коробку і зберігати до використання до 1-2 місяців.
Використання домашніх листів для лазаньї дає змогу контролювати якість і склад продукту, уникнути додаткових консервантів і шкідливих домішок, які можуть міститися в магазинних аналогах.
Домашні листи для лазаньї також можна заморожувати для подальшого використання. Просто зберігайте їх у герметичному пакеті та заморожуйте на кілька місяців.
Якщо ви хочете урізноманітнити смак своїх аркушів для лазаньї, можна додати до тіста різні приправи, такі як базилік, орегано або чебрець.
Також можна замінити частину борошна на кукурудзяне або пшеничне, щоб додати більше текстури та смаку.
Для того, щоб уникнути липких листів лазаньї, розкладіть їх на деко і присипте борошном перед використанням.
Також можна додати трохи оливкової олії у воду під час варіння, щоб уникнути склеювання листів між собою. Нарізані на прямокутники листи для лазаньї також можна використовувати як заміну макаронів у різноманітних стравах, наприклад, у пасті з м'ясом або овочами.