Приготування великодніх мармурових яєць у шкаралупі та без неї

Приготування великодніх мармурових яєць у шкаралупі та без неї
4.6
(5)
Метод: На плиті
Підійде: Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Мармурові яйця в шкаралупі:

  • 10 сирих яєць (бажано білих)
  • флакон зеленки близько 20 мл
  • сухе лушпиння близько 5 цибулин
  • марля/широкий бинт/капрон

Мармурові яйця без шкаралупи:

  • 10 яєць (варених)
  • харчові або натуральні барвники (будь-які)

Рецепт приготування страви:

  1. Щоб приготувати мармурові яйця в шкаралупі, потрібно їх заздалегідь вийняти і залишити на кілька годин у кімнатній температурі. Тоді яйця не лопнуть під час варіння. Тим часом сухе цибулиння подрібнити на дрібні шматочки.
  2. В окрему миску влити воду (кімнатної температури). Із марлі або бинта приготувати 10 великих клаптиків такого розміру, щоб у них можна було загорнути яйце. Капрон також розрізати такими ж шматками.
  3. На стіл висипати цибулеве лушпиння. Кожне яйце занурити у воду й обваляти з усіх боків у подрібненому цибулинні. Викласти яйце з лушпинням на шматок марлі й щільно загорнути його в неї, зав'язати з обох боків ниткою або шматком бинта.
  4. Таким чином обваляти в лушпинні й зав'язати в марлю всі яйця, паралельно закип'ятити в каструлі воду. Усі яйця скласти в каструлю з киплячою водою і довести воду до кипіння. Через кілька хвилин влити зеленку. Щоб каструля не забарвилася в зелений колір - використовуйте металевий посуд.
  5. Готувати мармурові яйця із зеленкою близько 7-8 хвилин при середньому кипінні. Потім злити зелену воду і залити яйця холодною водою. Злити воду, залити нову і залишити на 1-2 хвилини.
  6. Злити воду, по одному виймати яйця з каструлі та зняти марлю разом із лушпинням. Таким чином звільнити всі яйця від марлі та лушпиння, знову промити їх під струменем холодної води й обсушити. Великодні яйця з мармуровим малюнком готові, перед подачею можна змастити їх олією для насичених кольорів і блиску.
  7. Можна приготувати мармурові яйця по іншому. Для цього заздалегідь зварити круто 10 яєць (близько 10 хвилин). Потім повністю їх остудити. Обережно потріскати шкаралупу варених яєць (можна покатати їх по столу). Бажано, щоб при цьому шкаралупа не відходила від яєць, а просто потріскалася.
  8. У різні каструлі налити воду і поставити на вогонь (кількість каструль залежить від того, у скільки кольорів ви хочете пофарбувати яйця). Після закипання додати у воду харчовий барвник (кількість барвника вказано в інструкції).
  9. Список натуральних барвників ви можете знайти в статті Великодні яйця (рубрика Прикраса страв). Опустити потріскані яйця в каструлю з барвником і варити близько 10 хвилин (або до отримання насиченого кольору).
  10. Після цього вийняти яйця з кольорового розчину на паперовий рушник і залишити вистигати. Вистиглі яйця очистити від шкаралупи і перекласти на тарілку. Мармурові яйця готові, можна подавати їх до святкового столу. Фото великодніх мармурових яєць без шкаралупи - нижче.