Лазанья Болоньєзе: класичний рецепт із порадами

Лазанья Болоньєзе: класичний рецепт із порадами
3.7
(12)
Метод: В духовці
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 14 аркушів для лазаньї
  • 100 гр моцарели
  • 50 гр пармезану

Болоньєзе для лазаньї:

  • 600 гр свинячо-яловичого фаршу
  • 2 великих помідори
  • 2 ст.л. томатної пасти
  • італійські трави, сіль, перець за смаком

Соус Бешамель для лазаньї:

  • 1 л молока
  • 100 гр вершкового масла
  • 4 ст.л. борошна
  • мелений мускатний горіх за смаком
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Заздалегідь приготувати соус Бешамель для лазаньї. Рецепт ви знайдете в рубриці Соуси. Перелити готовий соус Бешамель в окрему миску і накрити її харчовою плівкою.
  2. Приготувати соус Болоньєзе для лазаньї. На сковорідці розігріти кілька ложок рослинної олії та викласти фарш. Смажити його близько 5 хвилин на сильному вогні, постійно розминаючи лопаткою.
  3. На помідорах зробити хрестоподібні надрізи і покласти на кілька хвилин у киплячу воду. Потім перекласти помідори в посудину з холодною водою і залишити остигати. Остиглі помідори очистити від шкірки і ретельно розім'яти виделкою в пюре.
  4. Коли з фаршу випарується майже вся рідина (приблизно через 5 хвилин після початку смаження) додати сіль, перець і спеції за смаком. Ретельно перемішати, зменшити вогонь до середнього. Смажити фарш ще кілька хвилин і додати помідорну і томатну пасту.
  5. Тушкувати, помішуючи, на середньому вогні ще 1-2 хвилини. Зняти сковорідку з вогню і залишити болоньєзе остигати. Якщо в інструкції на упаковці вказано попередньо відварити листи для лазаньї - відваріть їх у киплячій підсоленій воді (час вказано на упаковці). Обидва види сиру натерти на тертці.
  6. Духовку розігріти до 180/200С, форму для запікання застелити фольгою і змастити соусом Бешамель. Поверх соусу викласти кілька листів лазаньї так, щоб вони повністю закривали дно.
  7. Викласти трохи начинки Болоньєзе для лазаньї, покрити невеликою кількістю тертої моцарели і змастити соусом Бешамель. Покрити двома листами лазаньї, викласти начинку і моцарелу. І так скласти всі шари лазаньї, останні листи змастити соусом Бешамель і посипати тертим пармезаном.
  8. Лазанья Болоньєзе готується близько 45 хвилин за вказаної температури. Потім вийняти форму з духовки і залишити на кілька хвилин остигати (бажано під кришкою). Нарізати готову лазанью на шматки і подавати до столу гарячою. Смачного!

Поради:

  1. Для приготування соусу Бешамель використовуйте тільки свіжі продукти. Якщо молоко почало скисати, соус може стати гірким і зіпсувати смак страви.
  2. Якщо ви хочете приготувати болоньєзе для лазаньї ситнішим, додайте до фаршу нарізані кубиками овочі, наприклад, моркву та цибулю.
  3. Якщо ви не любите гостре, не додавайте занадто багато перцю або італійських трав у болоньєзе для лазаньї. Замість цього можна додати трохи цукру, щоб пом'якшити кислотність помідорів.
  4. Під час вибору листів для лазаньї зверніть увагу на їхню якість. Листи мають бути цілими і не ламатися під час згортання. Щоб лазанья вийшла ніжнішою, можна додати трохи молока в соус Бешамель.