Інгредієнти:
- 14 аркушів для лазаньї
- 100 гр моцарели
- 50 гр пармезану
Болоньєзе для лазаньї:
- 600 гр свинячо-яловичого фаршу
- 2 великих помідори
- 2 ст.л. томатної пасти
- італійські трави, сіль, перець за смаком
Соус Бешамель для лазаньї:
- 1 л молока
- 100 гр вершкового масла
- 4 ст.л. борошна
- мелений мускатний горіх за смаком
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Заздалегідь приготувати соус Бешамель для лазаньї. Рецепт ви знайдете в рубриці Соуси. Перелити готовий соус Бешамель в окрему миску і накрити її харчовою плівкою.
- Приготувати соус Болоньєзе для лазаньї. На сковорідці розігріти кілька ложок рослинної олії та викласти фарш. Смажити його близько 5 хвилин на сильному вогні, постійно розминаючи лопаткою.
- На помідорах зробити хрестоподібні надрізи і покласти на кілька хвилин у киплячу воду. Потім перекласти помідори в посудину з холодною водою і залишити остигати. Остиглі помідори очистити від шкірки і ретельно розім'яти виделкою в пюре.
- Коли з фаршу випарується майже вся рідина (приблизно через 5 хвилин після початку смаження) додати сіль, перець і спеції за смаком. Ретельно перемішати, зменшити вогонь до середнього. Смажити фарш ще кілька хвилин і додати помідорну і томатну пасту.
- Тушкувати, помішуючи, на середньому вогні ще 1-2 хвилини. Зняти сковорідку з вогню і залишити болоньєзе остигати. Якщо в інструкції на упаковці вказано попередньо відварити листи для лазаньї - відваріть їх у киплячій підсоленій воді (час вказано на упаковці). Обидва види сиру натерти на тертці.
- Духовку розігріти до 180/200С, форму для запікання застелити фольгою і змастити соусом Бешамель. Поверх соусу викласти кілька листів лазаньї так, щоб вони повністю закривали дно.
- Викласти трохи начинки Болоньєзе для лазаньї, покрити невеликою кількістю тертої моцарели і змастити соусом Бешамель. Покрити двома листами лазаньї, викласти начинку і моцарелу. І так скласти всі шари лазаньї, останні листи змастити соусом Бешамель і посипати тертим пармезаном.
- Лазанья Болоньєзе готується близько 45 хвилин за вказаної температури. Потім вийняти форму з духовки і залишити на кілька хвилин остигати (бажано під кришкою). Нарізати готову лазанью на шматки і подавати до столу гарячою. Смачного!
Поради:
- Для приготування соусу Бешамель використовуйте тільки свіжі продукти. Якщо молоко почало скисати, соус може стати гірким і зіпсувати смак страви.
- Якщо ви хочете приготувати болоньєзе для лазаньї ситнішим, додайте до фаршу нарізані кубиками овочі, наприклад, моркву та цибулю.
- Якщо ви не любите гостре, не додавайте занадто багато перцю або італійських трав у болоньєзе для лазаньї. Замість цього можна додати трохи цукру, щоб пом'якшити кислотність помідорів.
- Під час вибору листів для лазаньї зверніть увагу на їхню якість. Листи мають бути цілими і не ламатися під час згортання. Щоб лазанья вийшла ніжнішою, можна додати трохи молока в соус Бешамель.