Рецепт: Домашня сиров'ялена ковбаса

Рецепт: Домашня сиров'ялена ковбаса
3.9
(7)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичої вирізки
  • 200 гр солоного свинячого сала
  • 50 гр солі великого помелу
  • 1 ст. меленого коріандру
  • 1,5-2 ч. л. чорного меленого перцю
  • 1 ч. л. цукру
  • 1/3 ч. л. соди
  • червоний мелений перець - за смаком
  • яблучний оцет - за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. М'ясо промити, насухо витерти серветками і нарізати шматочками, завтовшки близько 1-2 см (як на відбивні). Коріандр злегка обсмажити на сухій сковороді та подрібнити у кавомолці. З'єднати в невеликій ємності сіль із цукром, коріандром, чорним меленим перцем, содою та щіпкою червоного меленого перцю.
  2. Змастити яловичину з усіх боків яблучним оцтом, натерти сухою сумішшю та щільно утрамбувати у каструлю. Поставити на м'ясо тарілку, зверху покласти гніт близько 0,7 кг, накрити каструлю кришкою чи харчовою плівкою та поставити у холодильник.
  3. Через 6 годин вийняти каструлю, зняти гніт і ретельно перемішати м'ясо. Знову накрити його тарілкою, поставити гніт, накрити кришкою і прибрати в холодильник ще на 6 годин.
  4. Через вказаний час з'єднати у великій каструлі або мисці близько 2 л чистої прохолодної води з 4 ст.л. яблучного оцту та розмішати. Перекласти в отриманий розсіл м'ясо промариноване і перемішати, через 5 хвилин злити воду.
  5. Залити м'ясо новим розсолом (виходячи з тієї ж пропорції), прополоскати його в ньому. Злити воду та ретельно віджати м'ясо вручну від рідини. Підвісити м'ясо в приміщенні, що провітрюється за гак або грубу нитку, залишити на 5 діб.
  6. Через 5 днів порізати сиров'ялене м'ясо невеликими шматочками і пропустити через м'ясорубку. Солоне сало нарізати дуже маленькими шматочками, змішати з яловичиною. Розділити отриманий фарш на кілька частин і сформувати з кожної ковбаску за допомогою харчової плівки та циновки (за прикладом суші).
  7. Викласти ковбаски на решітку і залишити на 5 діб у приміщенні, що провітрюється. Через зазначений час щільно обгорнути кожну ковбасу харчовою плівкою та прибрати у холодильник. Зберігається домашня сиров'ялена ковбаса з яловичини близько тижня.