Рецепт азу зі свинини
Кухня
Інгредієнти:
Азу зі свинини:
- 600 гр свинини
- 300 мл бульйону або чистої води
- 3 картоплини
- 2 цибулини
- 2 морквини
- 3 солоні огірки
- 1 ст.л. томатної пасти
- пів ч.л. цукру
- сіль, перець за смаком
Маринад для свинини (не обов'язково):
- 2 ст.л. соєвого соусу
- 1 ст.л. гірчиці
- 1 ст.л. рослинної олії
- 1 ч.л. оцту (бажано винного)
- 1 ч.л. хмелі-сунелі
Рецепт приготування страви:
- Ви можете приготувати азу зі свинини без маринаду, але якщо замаринувати м'ясо, воно вийде набагато смачнішим. Свинину промити, просушити і порізати невеликими кубиками стороною близько 2 см.
- Скласти м'ясо в миску, додати всі інгредієнти для маринаду і ретельно перемішати. Залишити свинину маринуватися на годину за кімнатної температури. Цибулю почистити і дрібно порізати, моркву почистити і порізати маленькими шматочками (можна натерти на великій тертці).
- Картоплю почистити і порізати невеликими часточками/брусочками. Викласти м'ясо разом із маринадом у пательню з розігрітою олією (1-2 ложки) та обсмажити на сильному вогні, помішуючи, протягом 5-7 хвилин. Важливо при цьому постійно помішувати свинину, інакше вона може пригоріти.
- Перекласти смажену свинину в окрему каструлю і накрити кришкою. Тим часом приготувати всі інші інгредієнти для азу. У цій же сковорідці розігріти ще ложку олії та скласти туди картоплю.
- Смажити її на середньо-сильному вогні близько 10 хвилин, помішуючи. Ближче до кінця додати сіль за смаком. Майже готову картоплю додати в каструлю зі смаженою свининою. На цю сковорідку влити ложку олії та поставити на вогонь.
- Просмажити на ньому цибулю до легкого золотистого відтінку протягом 2-3 хвилин. Потім додати моркву і перемішати. Солоні огірки натерти на великій тертці або порізати дрібною соломкою і додати в сковороду ще через 5 хвилин. Смажити овочі на середньому вогні, помішуючи, 2-3 хвилини.
- Додати томатну пасту, цукор, сіль, перець за смаком і ретельно перемішати, готувати ще хвилину. Паралельно довести до кипіння бульйон/чисту воду. Перекласти овочеву засмажку в каструлю з м'ясом із картоплею і залити бульйоном.
- Додати в каструлю лавровий лист, кілька горошин чорного перцю, перемішати і поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь і накрити каструлю кришкою.
- Готувати азу зі свинини на невеликому вогні близько години під нещільно закритою кришкою. Ближче до кінця приготування додати сіль, перець і спеції за смаком, розмішати. Готове азу зняти з вогню і накрити каструлю кришкою на 15 хвилин.
- Через зазначений час зняти кришку, розкласти гаряче азу зі свинини по тарілках і подавати до столу. Смачного!
Цікаві факти:
- Азу - це традиційна татарська страва, яку зазвичай готують із яловичини або баранини, але заміна м'яса на свинину дає ніжніший смак.
- Солоні огірки можна замінити маринованими помідорами або перцем за смаком.
- Якщо не хочете маринувати свинину, ви можете додати в маринад інші приправи за бажанням, наприклад, часник, петрушку, суху гірчицю тощо.
- Азу - це чудова ідея для обіду або вечері з сім'єю та друзями, а також може бути чудовим доповненням до святкового столу.