Як приготувати кролика в духовці
Кухня
Інгредієнти:
- тушка кролика, вагою близько 2 кг
- 2 помідори
- 1 велика цибулина
- 175 мл білого сухого вина
- 100 гр сметани
- 50 гр оливок/маслин (за бажанням, для прикраси)
- невеликий пучок кропу
- кілька гілочок чебрецю (за бажанням)
- 3 зубчики часнику
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Кролика випатрати, вимити та обробити на шматки. Тушку кролика традиційно обробляють на передні та задні ніжки, грудну частину також ділять на дві частини, поперековий і крижовий відділи. Усі шматки промити під струменем води, просушити паперовим рушником.
- Скласти всі частини кролика в миску, натерти сіллю і перцем з усіх боків. Залити м'ясо вином і покласти зверху кілька гілочок кропу (попередньо промити їх), поставити миску в холодильник. Залишити кролика маринуватися на 5 годин.
- Через зазначений час приготувати засмажку. Цибулю почистити й порізати дрібними шматочками, часник почистити й розчавити в часникодавці. На помідорах зробити хрестоподібні надрізи і пожити їх на хвилину в каструлю з киплячою водою.
- Перекласти бланшовані помідори в посудину з холодною водою і дати їм охолонути. Очистити м'якоть від шкірки і порізати тонкими кружечками. На сковорідці розігріти кілька ложок олії і викласти часник.
- Смажити його на середньому вогні кілька хвилин, помішуючи. Шматки кролика обсушити паперовим рушником, обваляти з усіх боків у борошні та викласти на сковорідку так, щоб вони не стикалися (або майже не стикалися) один з одним.
- Смажити м'ясо кролика протягом 5 хвилин з обох боків і перекласти в окрему миску. У сковорідку, де смажився кролик, влити трохи білого вина, в якому маринувався кролик (близько 100 мл). Додати сметану, подрібнений кріп, нарізані помідори та ріпчасту цибулю.
- Ретельно все перемішати і тушкувати близько 5 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Полити шматки кролика в мисці отриманим сметанним соусом. Духовку розігріти до 180С, форму для запікання або деко змастити 1 ч.л. рослинної олії.
- Викласти шматки м'яса на деко/в форму, залити сметанним соусом, викласти кілька маслин або оливок з боків і покласти зверху кілька гілочок чебрецю. Готується кролик у духовці приблизно 45 хвилин. За цей час обов'язково 1-2 рази вийняти форму і полити м'ясо соусом, що стік донизу (тобто через кожні 15-20 хвилин).
- Вийняти деко з духовки, дати кролику трохи охолонути. Розкласти м'ясо по тарілках і подавати гарячим, з будь-яким гарніром на ваш смак. Смачного!
Якщо ви хочете додати більше смаку до цієї страви, спробуйте додати в соус свіжі трави, як-от базилік або розмарин. Крім того, ви можете експериментувати з іншими інгредієнтами, наприклад, додавши до запіканки картоплю, моркву або пекінську капусту.