Хінкалі: рецепт зі смачною м’ясною начинкою
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для хінкалі:
- 600 гр борошна
- 300-320 мл води
- 1 яйце
- 1 ст.л. рослинної олії
- 1,5 ч.л. солі
Начинка для хінкалі:
- 0,5 кг яловичини
- 400 мл чистої води
- 350 г свинини (шийна частина)
- 2-3 цибулини
- кілька гілочок петрушки, кінзи та кропу
- 1 ч.л. хмелі-сунелі
- 5 зубчиків часнику
- чорний, червоний мелений перець за смаком
- сіль за смаком
Рецепт приготування страви:
- Почати приготування хінкалі з м'ясної начинки. М'ясо яловичини і свинини промити, просушити, порізати ножем на дуже дрібні шматочки або пропустити через м'ясорубку з великими отворами. Близько 400-450 мл чистої води для начинки і 300-350 мл для тіста поставити в холодильник.
- Цибулю і часник очистити, дуже дрібно порізати ножем, додати до подрібненого м'яса і перемішати. Усю зелень промити і подрібнити ножем, додати до м'яса і перемішати. Посолити, поперчити м'ясну суміш за смаком, додати хмелі-сунелі та перемішати.
- Зварену воду поступово влити в начинку, ретельно вимішуючи її до однорідності ложкою. Залишити начинку осторонь, щоб усе просочилося й обмінялося ароматами. Тим часом приготувати тісто для хінкалі.
- Борошно просіяти через сито разом із сіллю і розмішати, у центрі зробити заглиблення. Поступово влити в центр половину води і перемішати. Вбити яйце і вимісити тісто до його повного розчинення. Влити воду, що залишилася, і вимісити тісто для хінкалі до пружності, викласти на присипаний борошном стіл.
- Ближче до кінця замісу влити олію і вимішувати тісто на столі ще 5-10 хвилин. Тісто для хінкалі має вийти дуже м'яким і не липнути до рук. Потім скачати з нього джгут близько 3 см завтовшки і нарізати його на шматочки (завтовшки близько 2-3 см).
- Кожен шматочок розкачати в тонкий корж, діаметром близько 10 см і товщиною 0,2 см. У центр тіста покласти столову ложку начинки і защипати краї тіста вгорі "кульочком". За класичним рецептом на тісті для хінкалі зверху має бути 20 складок.
- Можна злегка відтягнути хінкалі за верхівку, щоб місця для начинки було більше, оскільки всередині утворюється бульйон. Варити хінкалі можна в пароварці (змастити дно олією) або в киплячій підсоленій воді.
- Викласти напівфабрикати на змащене дно пароварки і накрити кришкою. Готувати протягом півгодини. Або закип'ятити в каструлі воду, трохи посолити її й опустити туди заготовки.
- Варити хінкалі близько 10 хвилин після того, як вони всиплються. Важливо на початку варіння не допускати того, щоб вони прилипли до дна каструлі - для цього потрібно обережно помішувати їх ложкою.
- Через зазначений час перекласти шумівкою готові хінкалі на тарілку і дати їм кілька хвилин охолонути. Подавати хінкалі з сацебелі та червоним сухим вином. Смачного!
Ще один варіант приготування хінкалів - готувати їх не в пароварці, а на грилі чи барбекю. Такий спосіб приготування додасть страві аромату та неперевершеного смаку.
У кавказькій культурі хінкалі - це не просто страва, а справжній ритуал. Їх готують разом із сім'єю та друзями, обговорюють різні теми та проводять час разом. Ця страва - символ об'єднання та сімейного затишку.