Хінкалі: рецепт зі смачною м’ясною начинкою

Хінкалі: рецепт зі смачною м’ясною начинкою
4.7
(15)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для хінкалі:

  • 600 гр борошна
  • 300-320 мл води
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. рослинної олії
  • 1,5 ч.л. солі

Начинка для хінкалі:

  • 0,5 кг яловичини
  • 400 мл чистої води
  • 350 г свинини (шийна частина)
  • 2-3 цибулини
  • кілька гілочок петрушки, кінзи та кропу
  • 1 ч.л. хмелі-сунелі
  • 5 зубчиків часнику
  • чорний, червоний мелений перець за смаком
  • сіль за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Почати приготування хінкалі з м'ясної начинки. М'ясо яловичини і свинини промити, просушити, порізати ножем на дуже дрібні шматочки або пропустити через м'ясорубку з великими отворами. Близько 400-450 мл чистої води для начинки і 300-350 мл для тіста поставити в холодильник.
  2. Цибулю і часник очистити, дуже дрібно порізати ножем, додати до подрібненого м'яса і перемішати. Усю зелень промити і подрібнити ножем, додати до м'яса і перемішати. Посолити, поперчити м'ясну суміш за смаком, додати хмелі-сунелі та перемішати.
  3. Зварену воду поступово влити в начинку, ретельно вимішуючи її до однорідності ложкою. Залишити начинку осторонь, щоб усе просочилося й обмінялося ароматами. Тим часом приготувати тісто для хінкалі.
  4. Борошно просіяти через сито разом із сіллю і розмішати, у центрі зробити заглиблення. Поступово влити в центр половину води і перемішати. Вбити яйце і вимісити тісто до його повного розчинення. Влити воду, що залишилася, і вимісити тісто для хінкалі до пружності, викласти на присипаний борошном стіл.
  5. Ближче до кінця замісу влити олію і вимішувати тісто на столі ще 5-10 хвилин. Тісто для хінкалі має вийти дуже м'яким і не липнути до рук. Потім скачати з нього джгут близько 3 см завтовшки і нарізати його на шматочки (завтовшки близько 2-3 см).
  6. Кожен шматочок розкачати в тонкий корж, діаметром близько 10 см і товщиною 0,2 см. У центр тіста покласти столову ложку начинки і защипати краї тіста вгорі "кульочком". За класичним рецептом на тісті для хінкалі зверху має бути 20 складок.
  7. Можна злегка відтягнути хінкалі за верхівку, щоб місця для начинки було більше, оскільки всередині утворюється бульйон. Варити хінкалі можна в пароварці (змастити дно олією) або в киплячій підсоленій воді.
  8. Викласти напівфабрикати на змащене дно пароварки і накрити кришкою. Готувати протягом півгодини. Або закип'ятити в каструлі воду, трохи посолити її й опустити туди заготовки.
  9. Варити хінкалі близько 10 хвилин після того, як вони всиплються. Важливо на початку варіння не допускати того, щоб вони прилипли до дна каструлі - для цього потрібно обережно помішувати їх ложкою.
  10. Через зазначений час перекласти шумівкою готові хінкалі на тарілку і дати їм кілька хвилин охолонути. Подавати хінкалі з сацебелі та червоним сухим вином. Смачного! 

Ще один варіант приготування хінкалів - готувати їх не в пароварці, а на грилі чи барбекю. Такий спосіб приготування додасть страві аромату та неперевершеного смаку.

У кавказькій культурі хінкалі - це не просто страва, а справжній ритуал. Їх готують разом із сім'єю та друзями, обговорюють різні теми та проводять час разом. Ця страва - символ об'єднання та сімейного затишку.