Пиріжки з печінкою та картоплею

Час приготування:
180 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для пирожків:
- 600 г борошна
- 150 мл чистої води
- 150 мл молока
- 1 яйце
- 50 мл рослинної олії
- 1 ст.л. цукру
- 2 ч.л. солі
- 11 г сухих дріжджів
Начинка для пирожків:
- 0,6-0,7 кг картоплі (вага неочищених овочів)
- 0,5 кг яловичої печінки
- 1 невелика цибулина
- 2 зубчики часнику
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Промити печінку, обсушити та опустити в каструлю з киплячою несоленою водою. Варити півгодини при слабкому кипінні, після чого вийняти охолоджуватися на окрему тарілку. Якщо є час - замочити печінку в молоці або воді з молоком на півгодини перед варінням, це зробить її ніжнішою та більш м'якою в пиріжках.
- В той же час очистити картоплю від шкірки, порізати крупними кільцями і покласти в киплячу підсолену воду. Варити приблизно 15-20 хвилин після закипання на маленькому вогні.
- Варену картоплю розтерти в пюре картоплем'ялкою, печінку разом з очищеною цибулею пропустити через м'ясорубку. Часник очистити і дрібно нарізати (або натерти), додати до решти начинки, посолити, поперчити за смаком.
- Закрити начинку кришкою і залишити при кімнатній температурі, поки готується тісто.
- Тепле молоко змішати з цукром та дріжджами, залишити на 15 хвилин. Окремо з'єднати в мисці яйце з теплою водою, сіллю і цукром, збити виделкою до однорідності. Поступово ввести третину борошна, потім наливати тонким струмочком тепле молоко з дріжджами і перемішати. Ввести залишок борошна і в кінці замісу влити ложкою рослинну олію.
- Закрити тісто легким кухонним рушником і залишити на годину в теплому місці, очікуючи, щоб воно збільшилося у 2-3 рази.
- Після вказаного часу поступово зрізати шматочки з тіста, розкочуючи кожний відрізаний шматочок у круглий коржик. У центрі коржика покласти трохи начинки.
- Закрити начинку краями тіста і щільно їх зажати по всій довжині так, щоб печінка з картоплею опинилися всередині пиріжка. Таким чином сформувати всі пиріжки і викласти їх на лист, застелений пергаментним папером. У окремій мисці збити яйце з 2 ложками молока і промазати отриманою сумішшю поверхню пиріжків за допомогою силіконової щітки.
- Випікати дріжджові пиріжки з печінкою та картоплею протягом 20 хвилин або до золотистого верху.
- Вийняти лист з духовки, перекласти пиріжки на решітку і залишити на 5-10 хвилин. Пиріжки з печінкою і картоплею залишаються смачними навіть після повного охолодження, але найкраще подавати їх гарячими, зі сметаною.
Смачного!