Пиріжки з картоплею в духовці

Пиріжки з картоплею в духовці
4.5
(11)
Метод: В духовці
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для пиріжків із картоплею:

  • 0,5 кг борошна
  • 200 гр сметани
  • 1-2 яйця
  • 75 мл молока
  • 2 ст.л. рослинної олії (бажано оливкової)
  • 1-2 ст.л. цукру
  • 6 гр сухих дріжджів
  • пів ч.л. солі

Картопляна начинка для пиріжків у духовці:

0,5 кг картоплі

  • 200 гр печериць
  • 1 велика цибулина
  • сіль, перець за смаком
  • + 2 яйця і 4 ст.л. молока

Рецепт приготування страви:

  1. Молоко підігріти до теплої температури (35-40С). Розчинити в молоці 1 ч.л. цукру та дріжджі. Залишити дріжджову рідину на 15 хвилин у теплі. На цей же час вийняти яйця з холодильника і залишити в кімнатній температурі.
  2. Вбити сирі яйця в миску, додати цукор і збити міксером до утворення світлої пишної маси. Не перестаючи збивати, додати сметану і змішувати до однорідного кольору. З'єднати яєчну суміш із дріжджовою і розмішати.
  3. Поступово просіяти через сито борошно, вимішати до однорідності. Влити рослинну олію і знову вимісити тісто. Накрити миску легким рушником і залишити в теплому місці на півгодини-годину. Тісто на дріжджах для пиріжків із картоплею має збільшитися вдвічі.
  4. Потім обім'яти його руками і знову залишити в теплі на годину. Тим часом приготувати картопляну начинку для духових пиріжків. Картоплю очистити і скласти в каструлю з киплячою підсоленою водою.
  5. Варити картоплю до готовності близько 20-30 хвилин при слабкому кипінні. Потім злити воду в окрему ємність, картоплю ретельно розім'яти до стану пюре. Можна влити 3-4 ст.л. картопляного відвару до пюре і знову потовкти.
  6. Гриби ретельно вимити і порізати невеликими кубиками. Цибулю очистити та дрібно порізати. На пательні розігріти 1-2 ст.л. рослинної олії та викласти цибулю. Смажити її до золотистого кольору, помішуючи, близько 5 хвилин.
  7. Потім додати подрібнені гриби і смажити ще 10 хвилин до готовності. Коли вся рідина випарується, зняти сковорідку з вогню і залишити остигати. З'єднати грибну масу з картоплею і ретельно перемішати. Додати сіль, перець за смаком.
  8. Тісто вийняти на присипаний борошном стіл і трохи обім'яти руками. Розділити тісто на 4 рівні частини, з однієї скачати джгут близько 4 см завтовшки. Нарізати його шматочками приблизно 2 см завтовшки. З кожного шматочка сформувати коло близько 7 см у діаметрі.
  9. У середину шматочка тіста покласти 2 ч.л. картопляної начинки і защипати краї тіста. Надати пиріжку з картоплею овальної форми і викласти на деко, застелене пергаментним папером. Таким чином зліпити решту пиріжків з картоплею і викласти їх на деко, залишити підніматися на 15 хвилин.
  10. Духовку розігріти до 180С. Яйця вбити в окрему ємність, додати молоко і збити виделкою до однорідності. Змастити отриманою сумішшю поверхню пиріжків і відправити деко в розігріту духову шафу.
  11. Випікати пиріжки з картоплею в духовці до готовності близько 20-30 хвилин. Вийняти деко з духовки і залишити його на кілька хвилин остигати. Перекласти духові пиріжки з картоплею на тарілку і подавати до столу гарячими. Смачного!