Кубете: рецепт пирога з картоплею та м'ясом
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для Кубете:
- 450 гр борошна
- 200 гр маргарину (або вершкового масла)
- 120 мл молока
- 100-120 гр сметани
- 1 ст.л. оцту
Начинка для Кубете:
- 400 гр яловичини (можна замінити: свинина/баранина/курка)
- 3 середні картоплини
- 2 цибулини (+ 1 для прикраси)
- 150 мл будь-якого бульйону
- сіль, перець за смаком
- + 1 жовток для змащення
Рецепт приготування страви:
- М'ясо промити, обсушити і порізати невеликими шматочками. Скласти подрібнене м'ясо в миску, додати сіль, перець за смаком і ретельно перемішати. Залишити подрібнене м'ясо маринуватися на 1 годину.
- Тим часом приготувати тісто для Кубете. У миску просіяти через сито борошно, натерти на тертці маргарин. Ретельно розтерти масу виделкою до стану крихти. Додати в тісто сметану і ретельно розтерти виделкою або перемішати ложкою.
- Потім влити молоко і знову перемішати до повної однорідності. Ближче до кінця влити ложку оцту і вимісити пружне тісто. Вимішувати тісто руками, поки воно не збереться в одну кулю. Обернути її харчовою плівкою і відправити в холодильник на 20 хвилин.
- Через зазначений час вийняти тісто, злегка розкачати його на присипаній борошном поверхні в коло і скласти конвертом. Відправити конверт тіста ще на 15-20 хвилин у холодильник. Після цього повторити процедуру зі складанням. Що більшу кількість разів ви повторите процедуру складання тіста, то листковішим воно буде.
- Коли тісто підходить у холодильнику останні 15 хвилин, приготувати начинку для кубете. Картоплю почистити і порізати тонкими круглими пластинками (бажано спеціальною теркою для чіпсів). Цибулю почистити і порізати тонкими півкільцями. Духовку розігріти до 220С.
- Тісто вийняти з холодильника і розділити на дві нерівні частини (приблизно 2:1). Більшу частину тіста розкачати і викласти у форму, змащену олією. Сформувати бортики до країв форми. Викласти на тісто м'ясо із сіллю та перцем.
- Зверху викласти картоплю, посолити і поперчити її за смаком. Покрити картоплю шаром цибулі, тісто, що залишилося, розкачати в коло і викласти на пиріг. З'єднати краї верхнього і нижнього шару тіста, а посередині зробити круглий отвір.
- Цибулину, що залишилася, почистити і встромити посередині. Жовток яйця злегка збити виделкою і рівномірно змастити ним поверхню пирога Кубете. Відправити форму в розігріту духову шафу на 20 хвилин.
- Через зазначений час вийняти форму, витягнути цибулину і влити третину бульйону. Встромити цибулину в отвір зверху і поставити форму в духовку. Випікати Кубете ще 20 хвилин за тієї ж температури.
- Знову вийняти і влити половину бульйону, що залишився. Відправити форму в духову шафу і зменшити вогонь до 180С. Через 20 хвилин дістати пиріг, влити бульйон, що залишився, і запікати до готовності картоплі ще 10-15 хвилин.
- Вийняти форму і накрити її легким рушником. Кубете буде смачнішим, якщо дати йому 15 хвилин постояти, тоді сік вбереться в начинку і не витече. Зняти рушник, нарізати пиріг порційними шматочками і подавати до столу гарячим. Смачного!
Чи знаєте ви, що рецепт кубете належить до кримсько-татарської кухні, яка має багату історію та культурну спадщину? Цей пиріг - справжня перлина кулінарної традиції Криму, яка завойовує своїм неповторним смаком і ароматом. Спробуйте створити це диво кулінарного мистецтва вдома та мандруйте смаками у віддалений Крим. Розкажіть своїм гостям про історію цієї страви та потіште їх смачними кубете. Бажаємо вам приємного апетиту та гарного часу проведеного за кулінарними експериментами!