Кубете: рецепт пирога з картоплею та м'ясом

Кубете: рецепт пирога з картоплею та м'ясом
3.5
(7)
Метод: В духовці
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для Кубете:

  • 450 гр борошна
  • 200 гр маргарину (або вершкового масла)
  • 120 мл молока
  • 100-120 гр сметани
  • 1 ст.л. оцту

Начинка для Кубете:

  • 400 гр яловичини (можна замінити: свинина/баранина/курка)
  • 3 середні картоплини
  • 2 цибулини (+ 1 для прикраси)
  • 150 мл будь-якого бульйону
  • сіль, перець за смаком
  • + 1 жовток для змащення

Рецепт приготування страви:

  1. М'ясо промити, обсушити і порізати невеликими шматочками. Скласти подрібнене м'ясо в миску, додати сіль, перець за смаком і ретельно перемішати. Залишити подрібнене м'ясо маринуватися на 1 годину.
  2. Тим часом приготувати тісто для Кубете. У миску просіяти через сито борошно, натерти на тертці маргарин. Ретельно розтерти масу виделкою до стану крихти. Додати в тісто сметану і ретельно розтерти виделкою або перемішати ложкою.
  3. Потім влити молоко і знову перемішати до повної однорідності. Ближче до кінця влити ложку оцту і вимісити пружне тісто. Вимішувати тісто руками, поки воно не збереться в одну кулю. Обернути її харчовою плівкою і відправити в холодильник на 20 хвилин.
  4. Через зазначений час вийняти тісто, злегка розкачати його на присипаній борошном поверхні в коло і скласти конвертом. Відправити конверт тіста ще на 15-20 хвилин у холодильник. Після цього повторити процедуру зі складанням. Що більшу кількість разів ви повторите процедуру складання тіста, то листковішим воно буде.
  5. Коли тісто підходить у холодильнику останні 15 хвилин, приготувати начинку для кубете. Картоплю почистити і порізати тонкими круглими пластинками (бажано спеціальною теркою для чіпсів). Цибулю почистити і порізати тонкими півкільцями. Духовку розігріти до 220С.
  6. Тісто вийняти з холодильника і розділити на дві нерівні частини (приблизно 2:1). Більшу частину тіста розкачати і викласти у форму, змащену олією. Сформувати бортики до країв форми. Викласти на тісто м'ясо із сіллю та перцем.
  7. Зверху викласти картоплю, посолити і поперчити її за смаком. Покрити картоплю шаром цибулі, тісто, що залишилося, розкачати в коло і викласти на пиріг. З'єднати краї верхнього і нижнього шару тіста, а посередині зробити круглий отвір.
  8. Цибулину, що залишилася, почистити і встромити посередині. Жовток яйця злегка збити виделкою і рівномірно змастити ним поверхню пирога Кубете. Відправити форму в розігріту духову шафу на 20 хвилин.
  9. Через зазначений час вийняти форму, витягнути цибулину і влити третину бульйону. Встромити цибулину в отвір зверху і поставити форму в духовку. Випікати Кубете ще 20 хвилин за тієї ж температури.
  10. Знову вийняти і влити половину бульйону, що залишився. Відправити форму в духову шафу і зменшити вогонь до 180С. Через 20 хвилин дістати пиріг, влити бульйон, що залишився, і запікати до готовності картоплі ще 10-15 хвилин.
  11. Вийняти форму і накрити її легким рушником. Кубете буде смачнішим, якщо дати йому 15 хвилин постояти, тоді сік вбереться в начинку і не витече. Зняти рушник, нарізати пиріг порційними шматочками і подавати до столу гарячим. Смачного!

Чи знаєте ви, що рецепт кубете належить до кримсько-татарської кухні, яка має багату історію та культурну спадщину? Цей пиріг - справжня перлина кулінарної традиції Криму, яка завойовує своїм неповторним смаком і ароматом. Спробуйте створити це диво кулінарного мистецтва вдома та мандруйте смаками у віддалений Крим. Розкажіть своїм гостям про історію цієї страви та потіште їх смачними кубете. Бажаємо вам приємного апетиту та гарного часу проведеного за кулінарними експериментами!