Насолоджуйтесь пирогом з картоплею і фаршем

Насолоджуйтесь пирогом з картоплею і фаршем
4.0
(8)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для пирога з картоплею і фаршем:

  • 450 гр борошна
  • 250-300 мл кефіру (можна замінити сироваткою)
  • 250 гр маргарину (або вершкового масла)
  • 2 ч.л. розпушувача
  • 1 ч.л. солі

Начинка для пирога з картоплі та фаршу:

  • 0,5 кг фаршу
  • 90 мл бульйону (не міцного), можна замінити водою і бульйонним кубиком
  • 4 картоплини
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Маргарин/масло покласти в морозилку на 10 хвилин. Борошно просіяти разом із розпушувачем і сіллю, розмішати. Маргарин вийняти з морозилки і натерти в тісто на тертці, ретельно розім'яти все виделкою.
  2. Не перестаючи розминати тісто виделкою, влити в нього кефір. Вимісити тісто ретельно руками і сформувати з нього кулю. Обернути тісто для пирога з картоплею і фаршем харчовою плівкою або покласти в целофановий пакет. Залишити його в холодильнику на 15-20 хвилин.
  3. Тим часом приготувати начинку для пирога з картоплі та фаршу. Цибулю очистити та порізати дрібними шматочками. Зубчики часнику дуже дрібно порізати. На пательню влити 2-3 ст.л. рослинної олії та поставити на вогонь.
  4. У розігріту олію викласти цибулю з часником і смажити їх на середньому вогні близько 3-4 хвилин. Додати в сковорідку фарш і смажити його до готовності 10-15 хвилин, постійно розминаючи лопаткою грудочки, що утворюються. Ближче до кінця посолити і поперчити фарш за смаком.
  5. Зняти сковорідку з вогню і залишити остигати. Картоплю очистити від шкірки і порізати невеликими кубиками. Вийняти тісто з холодильника і розділити на дві нерівні частини (приблизно 2:3). Духовку розігріти до 180С, форму для випічки змастити олією і присипати борошном.
  6. Більшу частину тіста розкачати на присипаній борошном поверхні в круглий пласт і викласти у форму. Рівномірно розподілити тісто по всьому дну і сформувати бортики близько 3 см. Поверх тіста викласти начинку з картоплі та фаршу.
  7. Тісто, що залишилося, розкачати в коло і викласти поверх начинки. У центрі верхнього шару тіста зробити невеликий круглий отвір. Жовток яйця відокремити від білка і кілька разів збити виделкою. Змастити поверхню тіста жовтком і відправити форму в розігріту духовку.
  8. Випікати пиріг із картоплею і фаршем близько години за вказаної температури. При цьому 3-4 рази обов'язково відкрити духовку, вийняти пиріг і влити в центр по дві столові ложки м'ясного бульйону або гарячої води. Завдяки цій процедурі з бульйоном, начинка буде соковитою.
  9. Потім вийняти форму і накрити її легким рушником на 10 хвилин. Зняти рушник, обережно перекласти пиріг на тарілку і нарізати його порційними шматочками. Подавати пиріг із картоплею та фаршем до столу гарячим. Смачного! 

Цей рецепт пирога з картоплею та фаршем можна варіювати, додавши до начинки інші овочі, наприклад, моркву або горошок, щоб зробити його ще більш ситним і ароматним. Також можна експериментувати з тістом, додавши в нього трави або спеції, щоб надати пирогу особливого смаку.