Як приготувати пісний пиріг із капустою

Як приготувати пісний пиріг із капустою
4.3
(5)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісне тісто для пирога з капустою:

  • 600 гр борошна
  • 300 мл води
  • 100 мл рослинної олії
  • 1-2 ч.л. солі
  • 1 ч.л. цукру
  • 10 гр сухих дріжджів

Капустяна начинка для пісного пирога:

  • качан капусти (близько 1,2-1,3 кг)
  • 200 мл чистої води
  • 1/3 лимона (сік)
  • 3 зубчики часнику
  • 1 ч.л. чебрецю
  • пів ч.л. куркуми
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Близько 75 мл води влити в миску й підігріти до теплого стану. Розчинити в теплій воді дріжджі, цукор і 1 ст.л. борошна, розмішати до однорідного стану. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплому місці.
  2. Потім додати в суміш, що піднялася, олію, теплу воду, що залишилася, і перемішати. Борошно просіяти в окрему миску з сіллю і розмішати, поступово підмішати до рідкої опари.
  3. Вимішувати тісто руками протягом 2 хвилин. Потім накрити тісто легким рушником і залишити в теплому місці (35-40С). Дріжджове тісто для пісного пирога з капустою має підніматися близько години.
  4. Тим часом приготувати капустяну начинку для пирога. Капусту тонко нашаткувати. Якщо капуста не молода, а жорстка - трохи присолити і пом'яти її руками. На сковороду влити 2-3 ст.л. олії, додати куркуму, чебрець і поставити на вогонь.
  5. Обсмажити спеції на середньому вогні, помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Почистити зубчики часнику, розрізати вздовж на дві половинки й додати в сковороду з розігрітою олією та прянощами. Ще через півхвилини додати нашатковану капусту і перемішати.
  6. Смажити капусту на середньому вогні близько 12-15 хвилин, помішуючи. Якщо капуста не дуже соковита - влити близько 200 мл води через 5 хвилин після початку смаження. Ближче до кінця посолити і поперчити тушковану капусту за смаком.
  7. Коли вся вода випарується, влити лимонний сік і зняти сковороду з вогню. Якщо ви не дотримуєтеся посту - додайте кілька яєць у гарячу капусту відразу після того, як зняли каструлю з вогню. Ретельно перемішати капусту і накрити кришкою.
  8. Залишити пісну капустяну начинку для пирога остигати на час підйому тіста. Потім розділити тісто, що підійшло, на дві нерівні частини (2:1). Духовку розігріти до 180С.
  9. Більшу частину тіста розкачати в коло і викласти у форму для випічки, змащену олією. Краї тіста мають повністю доходити до краю бортиків форми. Викласти у форму, застелену тістом, тушковану капусту і розрівняти.
  10. З меншого шматка тіста зробити круглий пласт тіста і накрити ним капустяну начинку. Краї нижнього і верхнього шарів тіста з'єднати, защипати. Попротикати верхній шар тіста ножем і відправити в розігріту духову шафу.
  11. Випікати пісний пиріг із капустою близько години до рум'яності. Вийняти форму з пирогом і залишити остигати на 10 хвилин, нічим не накриваючи. Потім вийняти пиріг на тарілку, нарізати на порційні шматочки і подавати до столу теплим. Смачного!