Пиріжки з картоплею та м'ясом

Пиріжки з картоплею та м'ясом
3.8
(10)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Опара для тіста:

  • 100 мл молока
  • 50 г дріжджів
  • 4 ст.л. борошна
  • 2 ст.л. цукру

Дріжджове тісто для пиріжків:

  • приблизно 150-200 г борошна
  • 100 мл молока
  • 100 г вершкового масла або маргарину
  • 2 яйця
  • 10 г розпушувача
  • 0,5-1 ч.л. солі

Начинка для пиріжків:

  • 300-400 г вареного м'яса (курка, свинина, індичка або яловичина)
  • 2-3 картоплини
  • пів-моркви
  • пів-цибулини
  • 50 г вершкового масла
  • 50 мл бульйону або картопляного відвару
  • кілька гілочок зелені
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Заздалегідь приготуйте начинку для пиріжків - варене м'ясо: наріжте його на шматочки. Залиште трохи бульйону для начинки. Перекладіть м'ясо на тарілку й охолодіть. Очистіть картоплю та відваріть її у киплячій добре підсоленій воді протягом півгодини (відвар окремо збережіть).
  2. Очистіть цибулю й наріжте її дрібненькими кубиками. Натріть моркву дрібною терткою. Розігрійте на сковороді 2-3 ст.л. рослинної олії й додайте до неї цибулю. Смажте на невеликому вогні, поки цибуля не набере золотистого кольору, протягом близько 5 хвилин.
  3. Додайте до цибулі моркву, продовжуйте смажити ще кілька хвилин до м'якості моркви.
  4. Додайте розмелене м'ясо, смажте ще кілька хвилин на середньому вогні, помішуючи лопаткою.
  5. Розітріть картоплю в пюре, додайте трохи бульйону або гарячого молока для отримання більш ніжної консистенції.
  6. Промийте зелень і наріжте її дрібненько, змішайте з картопляним пюре, м'ясом і овочами. Посоліть і поперчіть за смаком, додайте трохи бульйону з м'яса та добре перемішайте. Закрийте кришкою та залиште на час приготування тіста.
  7. Підготуйте опару для тіста. У окремій мисці розітріть дріжджі з цукром, додайте тепле молоко (35-40°C), ще раз розітріть і залиште в теплому місці (до 35°C) на 15 хвилин.
  8. Додайте до дріжджової суміші борошно, просіюючи його через сито. Закрийте миску харчовою плівкою або рушником, поставте її в тепле місце на півгодини. Протягом цього часу вийміть яйця, залишок молока та вершкове масло з холодильника, щоб вони зігрілися до кімнатної температури.
  9. Коли опара підніметься, додайте до неї сіль, розмелене масло, та добре перемішайте. Додайте тепле молоко та вмішайте більшу частину борошна, просіюючи його через сито.
  10. Вбийте в тісто сирі яйця, перемішуючи після кожного до однорідності, і просійте решту борошна через сито. Добре замішайте тісто руками або ложкою і накрийте його легким, трохи вологим рушником.
  11. Залиште тісто для дріжджових пиріжків на годину в теплі, щоб воно збільшилося в 2-3 рази. Після вказаного часу перекладіть його на стіл, присипаний борошном, і замішуйте руками протягом 5 хвилин.
  12. Розріжте тісто на дві рівні частини, накрийте рушником та приберіть в тепло. Решту тіста обомніть, виготовте з нього ковбаску і наріжте шматочками, які нагадують за розміром грецький горіх.
  13. Скачайте кульки з шматочків тіста, викладіть на стіл, присипаний борошном, і накрийте легким рушником. Залиште їх на 15-20 хвилин в теплі, щоб вони піднялися в 1,5-2 рази.
  14. Потім кожну кульку тіста злегка стисніть рукою, сформуйте коло товщиною 1 см; покладіть по його центру 1-1,5 ч.л. начинки з м'яса та картоплі. З'єднайте і защипайте краї тіста, як у варениках, перекладіть пиріжок швом донизу на лист, покритий пергаментним папером,  надайте йому овальну форму.
  15. Таким чином сформуйте пиріжки з усіх кульок тіста і половини начинки. Накрийте пиріжки легким рушником або плівкою і залиште на півгодини в теплі.
  16. За цей час розігрійте духовку до 220°C і розітріть виделкою в невеликому посуді 2 яєчних жовтка з 2 столовими ложками молока. Змастіть поверхню пиріжків отриманою сумішшю і залиште їх ще на 10 хвилин в теплі.
  17. Випікайте пиріжки з м'ясом та картоплею до рум'яності приблизно 20 хвилин. За цей час перетворіть залишок тіста і начинки в пиріжки. Готові пиріжки перекладіть на решітку або на тарілку і трохи охолодіть. Пиріжки смачні як гарячі, так і охолоджені. Смачного!