Пиріжки з картоплею та м'ясом
Кухня
Інгредієнти:
Опара для тіста:
- 100 мл молока
- 50 г дріжджів
- 4 ст.л. борошна
- 2 ст.л. цукру
Дріжджове тісто для пиріжків:
- приблизно 150-200 г борошна
- 100 мл молока
- 100 г вершкового масла або маргарину
- 2 яйця
- 10 г розпушувача
- 0,5-1 ч.л. солі
Начинка для пиріжків:
- 300-400 г вареного м'яса (курка, свинина, індичка або яловичина)
- 2-3 картоплини
- пів-моркви
- пів-цибулини
- 50 г вершкового масла
- 50 мл бульйону або картопляного відвару
- кілька гілочок зелені
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Заздалегідь приготуйте начинку для пиріжків - варене м'ясо: наріжте його на шматочки. Залиште трохи бульйону для начинки. Перекладіть м'ясо на тарілку й охолодіть. Очистіть картоплю та відваріть її у киплячій добре підсоленій воді протягом півгодини (відвар окремо збережіть).
- Очистіть цибулю й наріжте її дрібненькими кубиками. Натріть моркву дрібною терткою. Розігрійте на сковороді 2-3 ст.л. рослинної олії й додайте до неї цибулю. Смажте на невеликому вогні, поки цибуля не набере золотистого кольору, протягом близько 5 хвилин.
- Додайте до цибулі моркву, продовжуйте смажити ще кілька хвилин до м'якості моркви.
- Додайте розмелене м'ясо, смажте ще кілька хвилин на середньому вогні, помішуючи лопаткою.
- Розітріть картоплю в пюре, додайте трохи бульйону або гарячого молока для отримання більш ніжної консистенції.
- Промийте зелень і наріжте її дрібненько, змішайте з картопляним пюре, м'ясом і овочами. Посоліть і поперчіть за смаком, додайте трохи бульйону з м'яса та добре перемішайте. Закрийте кришкою та залиште на час приготування тіста.
- Підготуйте опару для тіста. У окремій мисці розітріть дріжджі з цукром, додайте тепле молоко (35-40°C), ще раз розітріть і залиште в теплому місці (до 35°C) на 15 хвилин.
- Додайте до дріжджової суміші борошно, просіюючи його через сито. Закрийте миску харчовою плівкою або рушником, поставте її в тепле місце на півгодини. Протягом цього часу вийміть яйця, залишок молока та вершкове масло з холодильника, щоб вони зігрілися до кімнатної температури.
- Коли опара підніметься, додайте до неї сіль, розмелене масло, та добре перемішайте. Додайте тепле молоко та вмішайте більшу частину борошна, просіюючи його через сито.
- Вбийте в тісто сирі яйця, перемішуючи після кожного до однорідності, і просійте решту борошна через сито. Добре замішайте тісто руками або ложкою і накрийте його легким, трохи вологим рушником.
- Залиште тісто для дріжджових пиріжків на годину в теплі, щоб воно збільшилося в 2-3 рази. Після вказаного часу перекладіть його на стіл, присипаний борошном, і замішуйте руками протягом 5 хвилин.
- Розріжте тісто на дві рівні частини, накрийте рушником та приберіть в тепло. Решту тіста обомніть, виготовте з нього ковбаску і наріжте шматочками, які нагадують за розміром грецький горіх.
- Скачайте кульки з шматочків тіста, викладіть на стіл, присипаний борошном, і накрийте легким рушником. Залиште їх на 15-20 хвилин в теплі, щоб вони піднялися в 1,5-2 рази.
- Потім кожну кульку тіста злегка стисніть рукою, сформуйте коло товщиною 1 см; покладіть по його центру 1-1,5 ч.л. начинки з м'яса та картоплі. З'єднайте і защипайте краї тіста, як у варениках, перекладіть пиріжок швом донизу на лист, покритий пергаментним папером, надайте йому овальну форму.
- Таким чином сформуйте пиріжки з усіх кульок тіста і половини начинки. Накрийте пиріжки легким рушником або плівкою і залиште на півгодини в теплі.
- За цей час розігрійте духовку до 220°C і розітріть виделкою в невеликому посуді 2 яєчних жовтка з 2 столовими ложками молока. Змастіть поверхню пиріжків отриманою сумішшю і залиште їх ще на 10 хвилин в теплі.
- Випікайте пиріжки з м'ясом та картоплею до рум'яності приблизно 20 хвилин. За цей час перетворіть залишок тіста і начинки в пиріжки. Готові пиріжки перекладіть на решітку або на тарілку і трохи охолодіть. Пиріжки смачні як гарячі, так і охолоджені. Смачного!