Пиріг з капустою та яйцем
Час приготування:
240 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для пирога:
- 0,5 кг борошна
- 250 мл молока
- 200 г маргарину або вершкового масла
- 3 яйця
- 50 г свіжих дріжджів (або 12 гр сухих)
- 1 ст. ложка цукру
- 1/4 ч. ложки солі
Начинка для пирога:
- 1 качан білокачанної капусти (вагою до 1 кг)
- 4 яйця
- 2 цибулини
- 50 г вершкового масла
- невеликий пучок кропу з петрушкою
- сіль, перець
- 1 яйце для змащування
Рецепт приготування:
- Всі інгредієнти для приготування пирога повинні бути ледве теплими або кімнатної температури (вийміть маргарин/вершкове масло, яйця та молоко з холодильнику заздалегідь).
- Просійте сухі дріжджі разом з борошном в одну миску. Змішайте подрібнені свіжі дріжджі разом із цукром та 4 ст. ложками теплого молока. Залиште дріжджову суміш у теплому приміщенні на 10-15 хвилин, накривши її харчовою плівкою.
- У окрему миску розбийте сирі яйця, додайте дріжджову опару та залишок теплого молока (або просто тепле молоко, якщо використовуєте сухі дріжджі).
- Додайте до отриманої маси борошно з сіллю та перемішайте до однорідності. Влийте розтоплений та охолоджений до 40°C маргарин або масло, добре перемішайте.
- Накрийте миску з тістом легким рушником або харчовою плівкою та поставте в холодильник на декілька годин. За цей час приготуйте начинку.
- Яйця залійте холодною водою, поставте на вогонь та доведіть до кипіння. Варіть приблизно 10 хвилин після закипання.
- Злийте окроп та залійте варені яйця льодяною водою, залиште до повного охолодження. Очистіть варені яйця від шкаралупи та наріжте невеликими кубиками.
- Капусту наріжте на квадратики зі сторонами по 5 мм, покладіть у каструлю з великою кількістю киплячої солоної води та прокип'ятіть протягом 2-3 хвилин.
- Відкиньте капусту на друшляк та дайте стекти усій воді. У глибокій сковороді розтопіть вершкове масло, покладіть туди дрібно нашинковану репчату цибулю, просмажте її до золотистого кольору на слабкому вогні.
- Додайте на сковороду капусту та обсмажте її разом з цибулею, помішуючи лопаткою, приблизно 5 хвилин (збільшіть вогонь до середнього). Потім змішайте тушковану капусту з вареними яйцями.
- Кріп з петрушкою промийте та обсушіть, якомога дрібніше наріжте та додайте до начинки, досоліть та доперчіть за смаком.
- Тісто вийміть із холодильнику та розділіть на 2 рівні частини. Половину тіста рівномірно розподіліть по листу, змащеному рослинною олією.
- Зверху розподіліть начинку на тісті, залишивши приблизно 1 см тіста з кожного краю вільним. Розкатайте другу половину тіста на присипаному борошном столі і покрийте начинку.
- Тісто гарно з'єднайте та защипайте верхній та нижній шари тіста по краях. Розбийте яйце у невелику миску та збийте виделкою. Змастіть яєчною сумішшю поверхню пирога та поставте лист у розігріту до 180°C духову шафу.
- Випікайте дріжджовий пиріг з капустою та яйцем до рум'яної скоринки приблизно 35 хвилин. Вийміть лист із духовки, накрийте пиріг легким рушником та залиште на 15-20 хвилин. Потім наріжте його на шматочки та подайте до столу. Смачного!
Цікавий факт:
Пироги з капустою та яйцем є популярними у різних кулінарних традиціях світу. Вони можуть мати різні форми та інгредієнти в начинці. Наприклад, в Італії до іспанського пирога "Тортілья" можуть додавати картоплю, паприку та інші овочі, а в українському до пирогу "Пиріг з капустою та яйцем" додають ароматний кроп та петрушку. Кожна кухня має свій унікальний спосіб приготування, який розкриває її національний колорит та смакові особливості.