Пиріг з капустою та яйцем

Пиріг з капустою та яйцем
4.5
(15)
Час приготування: 240 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для пирога:

  • 0,5 кг борошна
  • 250 мл молока
  • 200 г маргарину або вершкового масла
  • 3 яйця
  • 50 г свіжих дріжджів (або 12 гр сухих)
  • 1 ст. ложка цукру
  • 1/4 ч. ложки солі

Начинка для пирога:

  • 1 качан білокачанної капусти (вагою до 1 кг)
  • 4 яйця
  • 2 цибулини
  • 50 г вершкового масла
  • невеликий пучок кропу з петрушкою
  • сіль, перець
  • 1 яйце для змащування

Рецепт приготування:

  1. Всі інгредієнти для приготування пирога повинні бути ледве теплими або кімнатної температури (вийміть маргарин/вершкове масло, яйця та молоко з холодильнику заздалегідь).
  2. Просійте сухі дріжджі разом з борошном в одну миску. Змішайте подрібнені свіжі дріжджі разом із цукром та 4 ст. ложками теплого молока. Залиште дріжджову суміш у теплому приміщенні на 10-15 хвилин, накривши її харчовою плівкою.
  3. У окрему миску розбийте сирі яйця, додайте дріжджову опару та залишок теплого молока (або просто тепле молоко, якщо використовуєте сухі дріжджі).
  4. Додайте до отриманої маси борошно з сіллю та перемішайте до однорідності. Влийте розтоплений та охолоджений до 40°C маргарин або масло, добре перемішайте.
  5. Накрийте миску з тістом легким рушником або харчовою плівкою та поставте в холодильник на декілька годин. За цей час приготуйте начинку.
  6. Яйця залійте холодною водою, поставте на вогонь та доведіть до кипіння. Варіть приблизно 10 хвилин після закипання.
  7. Злийте окроп та залійте варені яйця льодяною водою, залиште до повного охолодження. Очистіть варені яйця від шкаралупи та наріжте невеликими кубиками.
  8. Капусту наріжте на квадратики зі сторонами по 5 мм, покладіть у каструлю з великою кількістю киплячої солоної води та прокип'ятіть протягом 2-3 хвилин.
  9. Відкиньте капусту на друшляк та дайте стекти усій воді. У глибокій сковороді розтопіть вершкове масло, покладіть туди дрібно нашинковану репчату цибулю, просмажте її до золотистого кольору на слабкому вогні.
  10. Додайте на сковороду капусту та обсмажте її разом з цибулею, помішуючи лопаткою, приблизно 5 хвилин (збільшіть вогонь до середнього). Потім змішайте тушковану капусту з вареними яйцями.
  11. Кріп з петрушкою промийте та обсушіть, якомога дрібніше наріжте та додайте до начинки, досоліть та доперчіть за смаком.
  12. Тісто вийміть із холодильнику та розділіть на 2 рівні частини. Половину тіста рівномірно розподіліть по листу, змащеному рослинною олією.
  13. Зверху розподіліть начинку на тісті, залишивши приблизно 1 см тіста з кожного краю вільним. Розкатайте другу половину тіста на присипаному борошном столі і покрийте начинку.
  14. Тісто гарно з'єднайте та защипайте верхній та нижній шари тіста по краях. Розбийте яйце у невелику миску та збийте виделкою. Змастіть яєчною сумішшю поверхню пирога та поставте лист у розігріту до 180°C духову шафу.
  15. Випікайте дріжджовий пиріг з капустою та яйцем до рум'яної скоринки приблизно 35 хвилин. Вийміть лист із духовки, накрийте пиріг легким рушником та залиште на 15-20 хвилин. Потім наріжте його на шматочки та подайте до столу. Смачного!

Цікавий факт:

Пироги з капустою та яйцем є популярними у різних кулінарних традиціях світу. Вони можуть мати різні форми та інгредієнти в начинці. Наприклад, в Італії до іспанського пирога "Тортілья" можуть додавати картоплю, паприку та інші овочі, а в українському до пирогу "Пиріг з капустою та яйцем" додають ароматний кроп та петрушку. Кожна кухня має свій унікальний спосіб приготування, який розкриває її національний колорит та смакові особливості.