Медовик зі сметанним кремом
Час приготування:
240 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для медовика:
- 600 г борошна
- 200 г цукру
- 3 яйця
- 80 г вершкового масла
- 2 ст.л. меду
- 1 ч.л. соди або 10 гр розпушувача
Сметанний крем для медовика:
- 500 г сметани 25-30%
- 200 г цукру
- 10 г ванільного цукру
Рецепт приготування:
- Яйця вийміть з холодильнику та залиште нагріватись до кімнатної температури. У мисці поєднайте вершкове масло з цукром, поставте суміш на водяну баню. Помішуючи, нагрівайте суміш до майже повного розчинення цукру.
- Додайте рідкий мед та також помішуйте до повного розчинення. Паралельно збийте яйця міксером на високій швидкості, доки не утвориться пишна світла маса.
- Додайте до отриманого крему соду та вимішуйте до тих пір, поки крем не збільшиться в об'ємі в 2-3 рази. Потім зніміть миску з водяної бані та трохи охолодіть суміш, помішуючи її віночком.
- Збиваючи яєчну масу, налийте до неї тонким струмком масло-медовий крем (можна теплий, але не гарячий), збивайте його міксером до отримання однорідної консистенції. Поступово введіть борошно, просіюючи його через сито, та замісіть круте тісто.
- Розділіть тісто на 8-10 рівних шматочків, кожен по черзі розкатайте на столі, присипаному борошном, у коло, діаметром приблизно 22 см. Зайві краї обріжте ножем та відкладіть поки в бік (зручно обрізати корж за формою для випічки або за трафаретом).
- Печіть медові коржі для торту в духовці, розігрітій до 200 градусів, приблизно 5-7 хвилин до рум'яності. При цьому перед випічкою кожний корж потрібно класти на лист, підсипаний борошном, та проколювати його по всій поверхні виделкою.
- Готові коржі охолодіть на решітці та складіть стопкою, в кінці випікайте до готовності обрізки тіста, після чого подрібніть їх у крихту за допомогою качалки або комбайна/блендера.
- Поки коржі охолоджуються, приготуйте сметанний крем: збийте на низькій швидкості міксера сметану високої жирності та поступово додайте до неї цукор та ванільний цукор. Збивайте крем до повного розчинення крихти.
- Покрийте всі коржі кремом та складіть стопкою один на одного. Бока та верх медовика обмажте сметанным кремом, що залишився, та обсипте подрібненою крихтою від коржів.
- Залиште медовик зі сметанним кремом на ніч у холодильнику для просочення, краще під невеликим навантаженням. Потім прикрасьте його на свій смак, наріжте порційними шматочками та подавайте до столу. Смачного!
Цікаві факти про медовик:
- Медовик є популярним тортом не лише в Україні, а й в багатьох країнах світу. Рецепти можуть відрізнятися, але медовий корж та сметанний крем завжди залишаються основою цього смаколика.
- Традиційно медовик готують до різних свят, а також на особливі події. Він символізує солодке життя та достаток.
- У минулому мед був одним із основних солодких інгредієнтів, тому його додавали до багатьох страв. А в медовик він входить як основний складник, що надає торту неповторний аромат та смак. Отож, смакуйте та насолоджуйтесь!