Медовик зі сметанним кремом

Медовик зі сметанним кремом
4.3
(5)
Час приготування: 240 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для медовика:

  • 600 г борошна
  • 200 г цукру
  • 3 яйця
  • 80 г вершкового масла
  • 2 ст.л. меду
  • 1 ч.л. соди або 10 гр розпушувача

Сметанний крем для медовика:

  • 500 г сметани 25-30%
  • 200 г цукру
  • 10 г ванільного цукру

Рецепт приготування:

  1. Яйця вийміть з холодильнику та залиште нагріватись до кімнатної температури. У мисці поєднайте вершкове масло з цукром, поставте суміш на водяну баню. Помішуючи, нагрівайте суміш до майже повного розчинення цукру.
  2. Додайте рідкий мед та також помішуйте до повного розчинення. Паралельно збийте яйця міксером на високій швидкості, доки не утвориться пишна світла маса.
  3. Додайте до отриманого крему соду та вимішуйте до тих пір, поки крем не збільшиться в об'ємі в 2-3 рази. Потім зніміть миску з водяної бані та трохи охолодіть суміш, помішуючи її віночком.
  4. Збиваючи яєчну масу, налийте до неї тонким струмком масло-медовий крем (можна теплий, але не гарячий), збивайте його міксером до отримання однорідної консистенції. Поступово введіть борошно, просіюючи його через сито, та замісіть круте тісто.
  5. Розділіть тісто на 8-10 рівних шматочків, кожен по черзі розкатайте на столі, присипаному борошном, у коло, діаметром приблизно 22 см. Зайві краї обріжте ножем та відкладіть поки в бік (зручно обрізати корж за формою для випічки або за трафаретом).
  6. Печіть медові коржі для торту в духовці, розігрітій до 200 градусів, приблизно 5-7 хвилин до рум'яності. При цьому перед випічкою кожний корж потрібно класти на лист, підсипаний борошном, та проколювати його по всій поверхні виделкою.
  7. Готові коржі охолодіть на решітці та складіть стопкою, в кінці випікайте до готовності обрізки тіста, після чого подрібніть їх у крихту за допомогою качалки або комбайна/блендера.
  8. Поки коржі охолоджуються, приготуйте сметанний крем: збийте на низькій швидкості міксера сметану високої жирності та поступово додайте до неї цукор та ванільний цукор. Збивайте крем до повного розчинення крихти.
  9. Покрийте всі коржі кремом та складіть стопкою один на одного. Бока та верх медовика обмажте сметанным кремом, що залишився, та обсипте подрібненою крихтою від коржів.
  10. Залиште медовик зі сметанним кремом на ніч у холодильнику для просочення, краще під невеликим навантаженням. Потім прикрасьте його на свій смак, наріжте порційними шматочками та подавайте до столу. Смачного!

Цікаві факти про медовик:

  • Медовик є популярним тортом не лише в Україні, а й в багатьох країнах світу. Рецепти можуть відрізнятися, але медовий корж та сметанний крем завжди залишаються основою цього смаколика.
  • Традиційно медовик готують до різних свят, а також на особливі події. Він символізує солодке життя та достаток.
  • У минулому мед був одним із основних солодких інгредієнтів, тому його додавали до багатьох страв. А в медовик він входить як основний складник, що надає торту неповторний аромат та смак. Отож, смакуйте та насолоджуйтесь!