Домашній батон

Домашній батон
4.0
(14)
Метод: В духовці
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 460 г борошна
  • 200 мл молока
  • 50 мл чистої води
  • 1 яичний жовток
  • 2 ст. л. рослинного масла
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 5-6 г сухих дріжджів
  • кунжут за смаком

Рецепт приготування:

  1. Підігрійте молоко до температури 40°C. Висипте 1-2 ст. л. борошна у миску, додайте цукор, дріжджі та влийте 2-3 ст. л. теплого молока. Ретельно розмішайте виделкою до однорідної консистенції.
  2. За допомогою виделки, додайте залишок теплого молока до густої суміші. Покрийте опару харчовою плівкою та залиште в теплому місці (приблизно 30°C) на 20 хвилин.
  3. Після вказаного часу додайте до дріжджової опари борошно з сіллю, просіюючи її через сито. Влийте декілька ложок води та рослинного масла. Замісіть м'яке тісто.
  4. Покрийте його легким злегка зволоженим рушником та залиште на 1-2 години в теплому місці, поки тісто не подвоїть свій об'єм.
  5. Розкладіть підійшовше тісто на столі, попередньо присипаному борошном, розкатайте його в тонкий (приблизно 5 мм товщиною) прямокутний шматок.
  6. Згорніть тісто в щільний, але не надто тугий рулет (під час кожного оберту стисніть кінці рулета з обох боків).
  7. Рівномірно розгладьте та злегка пригладьте краї батончика до центру, щоб всередину не потрапляло повітря. Обережно перенесіть батон на лист, покритий папером для випічки, та залиште в духовці, попередньо розігрітій до 30-35°C, або просто залиште його в теплому місці.
  8. Коли батон подвоїть свій об'єм, надріжте його ножем по діагоналі. У невеликій мисці змішайте жовток з 2 ст. л. води, ретельно розмішайте виделкою та змастіть отриманою сумішшю батон за допомогою силіконової щітки.
  9. У той самий час розігрійте духовку до 200°C. Перенесіть лист з батончиком до розігрітої духової шафи та випікайте батончик до золотистої скоринки протягом 7-10 хвилин. Потім знизьте температуру до 180°C та допікайте хліб до готовності ще 20-25 хвилин.
  10. Вийміть лист з духовки і перекладіть готову випічку на решітку, дайте батону повністю охолонути. Охолоджений батон можна нарізати на шматочки та подавати до столу.

Цікавий факт:

Кунжут має дуже високу харчову цінність. Додавання його до хліба не тільки покращує смак, але і робить страву більш корисною для організму. Кунжут містить багато мінералів, включаючи кальцій, залізо та магній, а також вітаміни групи B. Насолоджуйтесь цим корисним і смачним хлібчиком разом із родиною та друзями!