Дріжджовий пиріг з картоплею

Дріжджовий пиріг з картоплею
4.0
(10)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджеве тісто для пирога:

  • 300 г борошна
  • 180 мл молока
  • 30 г вершкового масла
  • 1 ч.л. цукру
  • 1/4 ч.л. солі
  • 8 г сухих дріжджів

Картопляна начинка для пирога:

  • 4 картоплини
  • 100 г печеріць
  • 1 цитбулина
  • 100 г твердого сиру
  • 30 г вершкового масла
  • невеликий пучок зелені
  • 1 зубчик часнику
  • сіль, чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Молоко підігріти до 40°С, розчинити в ньому дріжджі з цукром та залишити суміш в теплому місці на 15 хвилин. В окрему миску просіять крізь сито борошно з сіллю та розмішати.
  2. Розтопити вершкове масло та змішати його з молочною сумішшю. Помішуючи борошно з сіллю, влити до нього дріжджову опару, замісити м'яке тісто.
  3. Перекласти дріжджове тісто в миску, змащену рослинним маслом, накрити легким ледве вологим рушником та залишити на годину в теплому місці (до 30°С).
  4. Тим часом приготувати начинку: картоплю очистити, порізати на великі шматки, опустити їх у киплячу підсолену воду. Варити картоплю до м'якості приблизно півгодини.
  5. Поки картопля вариться, цибулю очистити, порізати дрібними шматочками, гриби промити та порізати невеликими кубиками. На сковороді розігріти вершкове масло, обсмажити в ньому на слабкому вогні цибулю до легкої золотистості.
  6. Додати гриби до сковороди, збільшити вогонь до середнього і смажити їх разом з цибулею, помішуючи лопаткою, приблизно 10 хвилин. Сир натерти на крупній тертці, зелень промити та нарізати, часник очистити та дрібно порізати.
  7. Злити воду та розтерти варену картоплю в пюре. Додати до пюре кілька ложок гарячого молока, 1 ч.л. вершкового масла та добре перемішати. Додати гриби з цибулею, сиром, зеленню, часником і знову перемішати.
  8. Духовку розігріти до 180/200°С, лист застелити папером для випічки. Тісто витягти на стіл, присипаний борошном та розкатати в коло, товщиною до 0,5-0,7 см.
  9. По центру кола покласти начинку, накрити її краями коржика та щільно їх притиснути. Перевернути пиріг "швом" донизу на лист та розкатати буханку якомога тонше.
  10. Випікати дріжджовий пиріг з картоплею приблизно 20-30 хвилин до легкої золотистості. Витягти лист, добре змастити поверхню пирога вершковим маслом та дати трохи охолонути. Смачного!

Щоб зробити цей пиріг ще цікавішим, ви можете додати до начинки інші улюблені інгредієнти, наприклад, кукурудзу або кольоровий перець. Змінюйте рецепт залежно від свого смаку та уяви! Комбінація м'якого дріжджового тіста з насиченою картопляно-грибною начинкою зробить цей пиріг неперевершеним варіантом для сімейних обідів та святкових застіль. Спробуйте та насолоджуйтесь неперевершеним смаком цієї випічки!