Пиріг з абрикосами та білковою начинкою
Кухня
Інгредієнти:
Для тіста:
- 100 г вершкового масла
- 250 г борошна
- сіль, ванілін - по щіпці
- 1 десертна ложка оцту
- 50 г сметани
- 2 жовтки
Для начинки:
- 2 білки
- 200 г абрикосів
- 100 г цукру
- сіль, ванілін - по щіпці
- 80 г кукурудзяного крохмалю
Рецепт приготування:
Тісто виходить дуже розсипчастим і не надто солодким. Танучий білковий крем доповнює та вигідно підкреслює аромат та смак абрикосу. З наведених компонентів можна приготувати пиріг на 4-5 осіб. Затрачений час - 45 хвилин.
- У широкій ємності змішуємо борошно, сіль, ванілін. Кладемо масло, попередньо покладене в морозильну камеру, та обережно рубаємо гострим ножем. Потім перетираємо всі інгредієнти в дрібну крихту. Робити це слід дуже швидко, щоб масло зберегло свою твердість і не перетворилося на рідину.
- Жовтки відділяємо від білків, потім ретельно перемішуємо. Вводимо у крихту з борошна та масла. Додаємо сметану, оцет.
- Швидко формуємо кулю, загортаємо в плівку та прибираємо в холодне місце. Достатньо 15-20 хвилин.
- У окремій мисці збиваємо білки, ванілін, сіль і цукор до утворення стійких піків. Обережно додаємо крохмаль.
- Тісто ділимо на дві рівні частини і розкачуємо в пласт. Присипаємо щіпкою борошна або застилаємо папером для випічки основу форми. Викладаємо один пласт. Далі білкова начинка та абрикос, розрізаний на 4 частини.
- Накриваємо другим пластом тіста. Ретельно защипуємо краї. Поверхню уважно проколюємо виделкою.
- Випікаємо в духовці. Температура - 200 градусів. Час - 20 хвилин. Смачного!
Краї пирога ретельно защипуємо, щоб білкова начинка, збільшуючись у об'ємі, не порушила цілісність. Страву також можна готувати з консервованими абрикосами, але в цьому випадку їх перед тим викладають на сито, щоб видалити зайву рідину.
Цікавий факт:
Абрикоси не лише смачні, але й багаті на вітаміни A, C, і залізо. У стародавньому Китаї вірили, що абрикоси мають властивості продовжувати життя.