Пиріг "Хризантема"

Пиріг "Хризантема"
4.1
(15)
Метод: В духовці
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для дріжджевого тіста:

  • 0,5 кг борошна
  • 125 мл кефіру
  • 125 мл молока
  • 80 мл рослинної олії
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. цукру
  • 7 гр сухих дріжджів
  • 1 ч. л. солі

Для начинки:

  • 500 гр свинячо-яловичого фаршу
  • 150 гр твердого сиру
  • 1 цибуля
  • 100 мл чистої води (можна замінити курячим або м'ясним бульйоном)
  • 30 гр вершкового масла
  • 1 зубчик часнику
  • 1 кубик курячого бульйону
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Розім'яти дріжджі з цукром виделкою, влити тепле молоко (40С) і залишити суміш в теплому місці на 15-20 хвилин. Змішати дріжджову суміш з кефіром (підігріти його до трохи теплої температури) сіллю та яйцем, влити рослинну олію та взбити вінчиком до повної однорідності.
  2. Просіяти борошно через сито і додати до рідкої маси, вимісити м'яке та гладке тісто. Накрити миску з тістом харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 1 годину. Після цього розділити тісто на дві рівні частини, розімняти, розкласти в різні миски і накрити плівкою або рушником, залишити на ще 10-15 хвилин в теплі.
  3. Тим часом очистити цибулю та часник, натерти на крупній терці або порізати дрібними шматочками, змішати з фаршем, посолити та поперчити за смаком. У 100 мл гарячої води розвести кубик курячого бульйону, добре розмішати та охолодити. Додати бульйон до м'ясної начинки, сир окремо натерти на дрібній терці.
  4. Половину тіста розкатати в пласт товщиною 3-4 мм, вирізати з тіста кружечки склянкою. Решту тіста зібрати, вимісити, знову розкатати та вирізати кружечки. Закрити заготовки плівкою, щоб не висохли.
  5. На круглому коржику тіста рівномірно розподілити 1 ч. л. начинки з фаршу, покласти щіпку сиру. Згорнути коржик з начинкою навпіл, потім ще раз навпіл. Кінчики півкола злегка знизу затиснути. Таким чином наповнити начинкою всі залишені круги, розкатати другий шматок тіста, вирізати кружки та наповнити їх начинкою.
  6. Форму для випічки змастити рослинною олією, покласти папір для випічки та змастити його рослинною олією. Викладіть по спіралі кусочки тіста з начинкою. Для центру пирога Хризантема взяти 3 половинки з круглих коржиків, намазати їх фаршовою начинкою. Накласти половинки з фаршем одна на одну та скрутити рулетом, починаючи знизу. Покласти рулет в центр пирога. Накрити форму з пирогом харчовою плівкою та залишити на 20-30 хвилин в теплі.
  7. Змішати жовток з 1-2 ст.л. молока в невеликій мисці, змастити отриманою сумішшю поверхню пирога та поставити в розігріту до 180/200С духову шафу. Випікати пиріг Хризантема приблизно 35-40 хвилин до готовності. Вийняти форму та залишити на декілька хвилин охолонути.
  8. Теплий пиріг з фаршем можна нарізати на порційні шматочки та подати до столу. Дріжджовий пиріг у вигляді хризантеми смачний як в теплому, так і в охолодженому вигляді.