Пиріг "Хризантема"
Кухня
Інгредієнти:
Для дріжджевого тіста:
- 0,5 кг борошна
- 125 мл кефіру
- 125 мл молока
- 80 мл рослинної олії
- 1 яйце
- 1 ст. л. цукру
- 7 гр сухих дріжджів
- 1 ч. л. солі
Для начинки:
- 500 гр свинячо-яловичого фаршу
- 150 гр твердого сиру
- 1 цибуля
- 100 мл чистої води (можна замінити курячим або м'ясним бульйоном)
- 30 гр вершкового масла
- 1 зубчик часнику
- 1 кубик курячого бульйону
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Розім'яти дріжджі з цукром виделкою, влити тепле молоко (40С) і залишити суміш в теплому місці на 15-20 хвилин. Змішати дріжджову суміш з кефіром (підігріти його до трохи теплої температури) сіллю та яйцем, влити рослинну олію та взбити вінчиком до повної однорідності.
- Просіяти борошно через сито і додати до рідкої маси, вимісити м'яке та гладке тісто. Накрити миску з тістом харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 1 годину. Після цього розділити тісто на дві рівні частини, розімняти, розкласти в різні миски і накрити плівкою або рушником, залишити на ще 10-15 хвилин в теплі.
- Тим часом очистити цибулю та часник, натерти на крупній терці або порізати дрібними шматочками, змішати з фаршем, посолити та поперчити за смаком. У 100 мл гарячої води розвести кубик курячого бульйону, добре розмішати та охолодити. Додати бульйон до м'ясної начинки, сир окремо натерти на дрібній терці.
- Половину тіста розкатати в пласт товщиною 3-4 мм, вирізати з тіста кружечки склянкою. Решту тіста зібрати, вимісити, знову розкатати та вирізати кружечки. Закрити заготовки плівкою, щоб не висохли.
- На круглому коржику тіста рівномірно розподілити 1 ч. л. начинки з фаршу, покласти щіпку сиру. Згорнути коржик з начинкою навпіл, потім ще раз навпіл. Кінчики півкола злегка знизу затиснути. Таким чином наповнити начинкою всі залишені круги, розкатати другий шматок тіста, вирізати кружки та наповнити їх начинкою.
- Форму для випічки змастити рослинною олією, покласти папір для випічки та змастити його рослинною олією. Викладіть по спіралі кусочки тіста з начинкою. Для центру пирога Хризантема взяти 3 половинки з круглих коржиків, намазати їх фаршовою начинкою. Накласти половинки з фаршем одна на одну та скрутити рулетом, починаючи знизу. Покласти рулет в центр пирога. Накрити форму з пирогом харчовою плівкою та залишити на 20-30 хвилин в теплі.
- Змішати жовток з 1-2 ст.л. молока в невеликій мисці, змастити отриманою сумішшю поверхню пирога та поставити в розігріту до 180/200С духову шафу. Випікати пиріг Хризантема приблизно 35-40 хвилин до готовності. Вийняти форму та залишити на декілька хвилин охолонути.
- Теплий пиріг з фаршем можна нарізати на порційні шматочки та подати до столу. Дріжджовий пиріг у вигляді хризантеми смачний як в теплому, так і в охолодженому вигляді.