Пісочний пиріг з лимоном
Кухня
Інгредієнти:
- 400-450 гр борошна
- 200 гр цукру
- 150 гр вершкового масла
- 150 гр сметани 20%
- 1 невелике яблуко
- 1 лимон
- 50 гр ізюму (за бажанням)
- 1/2 ч.л. соди
Рецепт:
- Сметану змішати з содою та залишити на 10 хвилин при кімнатній температурі.
- Розтопити вершкове масло на маленькому вогні (не до кипіння) та дати охолонути.
- Просіяти борошно через сито у велику миску разом з половиною цукру та щіпкою солі, перемішати та зробити в центрі заглиблення.
- Вилити розтоплене масло в заглиблення та перемішати, поступово додаючи борошно з країв. Потім додати ложку сметани та замісити м'яке тісто. Розділити його на дві рівні частини, обгорнути їх плівкою та помістити на півгодини в холодильник.
- Залити ізюм гарячою водою та залишити на 15 хвилин.
- Залити лимон гарячою водою та залишити на 10 хвилин. Потім злити воду, обтерти лимон та натерти його на крупній терці (видалити кісточки). Яблука вимити, очистити від серцевини та нарізати дрібними шматочками разом з шкіркою. Змішати яблука з тертим лимоном та змоченим ізюмом. Перемішати все ретельно.
- Розігріти духовку до 180С, підготувати форму для випічки, змастивши її шматком вершкового масла. Розкатати одну половину тіста, покласти його на дно форми та зробити невеличкі бортики. Рівномірно розподілити на тісті яблучну начинку з лимоном та ізюмом, потім розкатати і покласти другу половину тіста зверху начинки. З'єднати та прищепити краї нижнього та верхнього шару тіста, зробити невеличку дірочку по центру тіста та покласти пиріг у духовку.
- Випікати пиріг з лимоном близько 40 хвилин до золотистої скоринки. Вийняти готовий пиріг, дати йому охолонути на 10-15 хвилин та подати до столу. Цей пісочний пиріг з лимоном можна подати з гарніром з фруктів або вживати як самостійний десерт.
Лимон додає пирогу свіжого та кислого смаку, а замість ізюму можна додати горіхи або курагу. Експериментуйте та насолоджуйтеся вишуканим смаком цього простого та швидкого десерту!